?Koppel inschrijven voor vak en tentamen?

28 November 2012

Rechtenstudenten willen zich tegelijkertijd voor een vak en het tentamen kunnen inschrijven. Dat is nu in het studentenadministratiesysteem Usis niet mogelijk.

Merel Schuppert van de SGL-fractie in de faculteitsraad wilde van het rechtenbestuur weten of het in Usis mogelijk kan worden gemaakt om de inschrijving voor een vak en tentamen te koppelen.

'Studenten vergeten zich nu nog soms in te schrijven voor tentamens. Als ze dat automatisch kunnen doen, is dat probleem opgelost.' Bovendien kost te laat inschrijven geld: dertig euro bij een aanmelding minder dan tien dagen voor het tentamen en 75 euro bij minder dan drie dagen van tevoren. Kan de inschrijvingsprocedure in Usis worden aangepast? 'Het kan op dit moment niet', zei Kees Pafort van het rechtenbestuur. 'Nog even los van het feit of het wenselijk is. Je weet met Usis ook nooit helemaal welke momenten welke veranderingen gaan komen. Het zou best kunnen zijn dat als deze vraag leeft bij andere faculteiten en er uiteindelijk een voorziening wordt ingebouwd.'
'Er is een groot verschil tussen de groep mensen die zich aanmelden voor een vak en diegenen die uiteindelijk tentamen in doen', aldus mede-bestuurslid Pauline Schuyt. 'Dat komt niet door vergeten. Dat percentage is heel klein. Studenten schrijven zich in voor meer vakken dan ze kunnen behappen. Als ze ook allemaal ingeschreven staan voor tentamens, is dat voor ons organisatorisch heel onhandig.'
'We zitten niet dik in de zalen', zei bestuurslid Alex Geert Castermans. 'Dus we moeten heel goed en al in een vroeg stadium weten, hoeveel mensen er komen.'
Verder vindt het bestuur dat studenten maar gewoon moeten leren omgaan met het programma. Schuyt: 'Het systeem is niet perfect, dat weten we. Maar we vinden het ook goed dat studenten leren termijnen te stellen. In de praktijk krijg je bijvoorbeeld van de rechtbank ook geen seintje wanneer je precies wat moet doen.'
Volgens de studentenpartijen heeft psychologie een andere methode. Studenten staan ingeschreven voor alle tentamens van de vakken die ze volgen. Als het uitschrijven voor een tentamen vergeten wordt, volgt een boete. Kan dat dan niet? Volgens het bestuur kleven daar weer andere problemen aan.
Usis heeft de Leidse universiteit twee keer zoveel gekost als begroot: vijf miljoen euro werd meer dan tien miljoen. Het programma werd onder andere samen met de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam aangeschaft, waar het Sis heet. Uit een reconstructie van Folia, blijkt dat de HvA en de UvA veel dieper in de buidel moesten tasten dan verwacht. De projectkosten zijn 'tussen 2004 en 2012 met ruim negen miljoen euro opgelopen, van de geraamde 5,5 miljoen euro tot 14,6 miljoen euro,' schrijft Folia. 'Voor de UvA zijn de projectkosten opgelopen tot 25 miljoen euro, cijfers over de oorspronkelijke ramingen wil de universiteit niet verstrekken.' VB

Deel dit bericht: