Geen commentaar: De Nieuwe Kuisheid

Silas.nl

Door Thomas Blondeau

In Brussel krijgen studentenontgroeningen politiebescherming als dat wordt aangevraagd. Dat bleek uit de berichtgeving over een afschuwelijke misdaad. Medio oktober werd in de Belgische hoofdstad een als vrouw verklede student op terugweg van zijn doop –zo heten ontgroeningen daar - beroofd en aangerand. Of misschien wel verkracht - de journalistieke bronnen spreken elkaar tegen. Twee verdachten, vijftien en zeventien jaar oud, zitten ondertussen vast in afwachting van hun proces.
Deze week ontstond er een communicatieramp omtrent deze gruweldaad. De hogeschool waar de student stond ingeschreven zou een travestieverbod hebben doen uitgaan omdat 'bepaalde groepen' dat provocerend zouden vinden. Dat ontkende de instelling dan weer en zei samen met de studenten te hebben besloten het verkleedthema te verlaten. Verbod of goed overleg, de reden om zich niet meer als vrouw te verkleden werd niet weerlegd. De rest van de ontgroeningen werd in tijd en plaats verschoven zodat studenten 's nachts niet meer alleen over straat moesten.
Het debat over het al dan niet in drag feestvieren woekert ondertussen flink door, maar wat voor deze krant van belang is, is het feit dat in België blijkbaar politie kan worden ingezet om je ontgroening te begeleiden. Een mogelijkheid die al bestond voor de verklede student werd overvallen.
Vergeleken met De Nieuwe Kuisheid die sinds kort aan deze universiteit heerst, is dat opmerkelijk te noemen. U weet het nog wel, een aantal te ontgroenen Quinten liepen naakt door een winkelstraat, de universiteit pleegde een belletje met het bestuur, het dispuut kreeg een boete opgelegd en werd voor een flinke tijd geschorst.
De leuterfeuten hadden eigenlijk vooral last van een slechte timing. Afgelopen jaar haalde een besmeurfilmpje de landelijke media, een paar Minervanen trokken hun broek naar beneden in Hotel des Indes, wat Augustijnen enterden de Batavia en als klap op de vuurpijl (hatsikidee!) vlogen de gordijnen in de fik bij Minerva waarop de burgemeester de tent dichtgooide. Dat de universiteit dan even aan wat oren gaat trekken, ach, je kunt je er iets bij voorstellen. Wel onrechtvaardig dat de naaktlopers de rekening moesten betalen.
De politie en hogescholen van de Belgische hoofdstad zien wat vieze en verklede studenten echter niet als een te verwerpen gebeurtenis maar als een soort carnavalsoptochtje. Nu zijn er meer verheffende activiteiten te bedenken dan je lam zuipen of je voor lul laten zetten, maar ja, als iemand zich daar uit vrije wil toe wil zetten, dan is een verkrampt verbod op lolbroekerij misschien niet de meest aangewezen reactie.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Snorren met een helm

Motorrijden is het dodelijkst, blijkt uit onderzoek naar ongelukken van gemotoriseerde …

Rubrieken

English page