Column: Een eigen stekkie

Uren en uren marktplaats.nl afstruinen, elke kringloopwinkel binnengaan die je tegenkomt, en wekelijks vol enthousiasme de Ikea en andere bouwmarkten leegkopen. Uit huis gaan wakkert een verzamelwoede aan die nauwelijks te houden is. Elk reclamefoldertje dat ook maar iets met huishoudelijke spullen te maken heeft houden we angstvallig uit de buurt van de papierbak, en met gekleurde markeerstiften omcirkelen we overal artikelen. In de Xenos staren we elk theedoosje met verliefde ogen aan, om vervolgens een nog mooier exemplaar tegen te komen. Met een nieuwe kamer in het verschiet heb je wel iets te doen als je niet bezig bent met je studie.De bezichtiging verliep enigszins moeizaam. Toen ze binnen kwam lopen gingen mijn alarmbellen al rinkelen. Mevrouw de Makelaar droeg een veel te grote uilenbril en een te lange jas waar ze bij elke stap bijna over struikelde. Verder had ze konijnentanden en kraaloogjes waarmee ze je heel lang bleef aanstaren. Mevrouw de Makelaar had volgens mij de ballen verstand van woningen.‘En hier zit dan de slaapkamer. Oh nee, dit is de keuken. Nou ja, ik heb de verkeerde plattegrond bij me. Nou dan moeten we de afmetingen maar eventjes gokken.’ Verder bleef ze volhouden dat de stopcontacten er keurig uitzagen (terwijl ze van ellende van de muur vielen), en trok ze bijna een keukenkastje van de muur af. Vervolgens nam mevrouw plaats in het keukentje om drie koppen koffie te drinken, en niet meer overeind te komen. Maar we kwamen eruit met Mevrouw de Makelaar. De woning zit in een gezellige wijk in Leiden, waar volgens mijn vader – die de geparkeerde auto’s had geïnspecteerd - keurig nette mensen wonen. Maar een beetje bijzonder is de wijk wel. Elke ochtend liggen er onder de balkons uit het raam gegooide koffiepads, Turkse broden en andere etensresten. Vorige week landde er zelfs een plant op ons balkon. Ach, het zijn vast erg gepassioneerde mensen die in de flat wonen. Mensen die tijdens het ruziemaken dingen uit het raam smijten om een punt te maken. We kunnen best een netje over het balkon spannen. Kunnen we als arme studentjes nog profiteren van onze vredelievende bovenburen, als ze versgebakken broodjes uit het raam smijten.We zijn in ieder geval niet de enige studenten in de wijk, want om de flat heen liggen meerdere stapels met uit elkaar gevallen fietsen, vaak met een leeg bierkratje ernaast.Over drie weken krijgen we de sleutel van mevrouw de makelaar. Dan kunnen we echt gaan beginnen met klussen. Nu maar hopen dat mevrouw de Makelaar de goede sleutel bij zich heeft.

Maaike Lommerse

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Snorren met een helm

Motorrijden is het dodelijkst, blijkt uit onderzoek naar ongelukken van gemotoriseerde …

Rubrieken

English page