Zwaartekracht trekt geld aan

21 November 2012

Vier grote subsidies landen in Leiden deze week. Historicus Luuk de Ligt ontving een Europese beurs van 2,5 miljoen euro voor onderzoek naar Romeinse steden. In drie van de zes teams die een zogeheten Zwaartekracht-subsidie ontvingen, zitten Leidse deelnemers.

Dat Zwaartekracht-programma is een nieuwe geldpot van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Subsidieverdeler NWO bepaalt wie het krijgt, nieuw is dat het om behoorlijke bedragen gaat, vergeleken met de al bestaande beurzen van die organisatie. De eerste ronde deelde 167 miljoen uit onder zes onderzoeksteams, volgend jaar gaat er nog eens 151 miljoen doorheen. Doel is onderzoek te stimuleren dat bij de wereldtop hoort of daar al zit; subsidies zijn voor een periode van tien jaar.
De Universiteit Leiden zit in drie van de zes winnende samenwerkingsverbanden. De natuurkundigen Carlo Beenakker, Joost Frenken en Michel Orrit gaan samenwerken met Delftse collega's in een nanowetenschap-project van 35,9 miljoen euro. Beenakker zit ook nog in een ander project (18,3 miljoen), samen met zijn Leidse collega Jan Zaanen, Amsterdamse fysici en de Utrechtse hoogleraar Gerard 't Hooft.
Pedagoog Rien van IJzendoorn zit met Utrechtse en Amsterdamse onderzoekers in een onderzoek naar hoe kinderen zich ontwikkelen.
Opvallend aan de ontvangers is dat het vrijwel zonder uitzondering gaat om wetenschappers die toch al goed waren in het binnenhalen van geld: 't Hooft won in 1999 een Nobelprijs, en veel van de anderen ontvingen de afgelopen jaren een Spinozapremie van 2,5 miljoen euro. Frenken kreeg verleden jaar een Europese beurs van hetzelfde bedrag. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

21 November 2012