Sterren

Het universum wordt ook een dagje ouder. De productie van sterren is de afgelopen miljarden jaren steeds verder gedaald, en nu nog maar een dertigste van wat het ooit was. Een international team van sterrenkundigen, met Leidenaar David Sobral als eerste auteur, maakte dat onlangs bekend in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Als je door een telescoop kijkt, kijk je terug in de tijd omdat het licht er even over doet om bij jouw oog te komen. Een sterrenstelsel dat acht miljard lichtjaar van de aarde ligt, zie dus zoals het acht miljard jaar geleden was. Sobral en co keken met drie verschillende telescopen naar allerlei tijdstippen in de geschiedenis van het heelal, en hoe verder ze terugkeken, hoe meer jonge sterren er waren. Op basis van hun data komen de astronomen tot de conclusie dat 95% van alle sterren die er ooit in ons heelal gevormd gingen worden, al gevormd is.

Deel dit bericht: