Leenstelsel niet door Eerste Kamer

21 November 2012

De Senaatsfractie van GroenLinks heeft zich uitgesproken tegen de invoering van het sociaal leenstelsel.

studenten vanaf 2014 omzetten in een lening en de ov-jaarkaart afschaffen. Dat plan staat nu op de tocht en dat is een tegenvaller voor de VVD en de PvdA. Zij hebben samen geen meerderheid in de Eerste Kamer, en rekenden op steun van GroenLinks en D66, die in hun verkiezingsprogramma's ook voor een leenstelsel pleitten. Nu blijkt GroenLinks het leenstelsel in de huidige vorm toch niet te steunen.
GroenLinks-Eerste Kamerlid Ganzevoort zei in actualiteitenprogramma Nieuwsuur dat zijn partij wel voor een leenstelsel is, maar niet onder de voorwaarden die dit kabinet heeft bedacht. GroenLinks vindt dat het collegegeld omlaag en de aanvullende beurs omhoog moet. De partij is bovendien tegen het afschaffen van de ov-jaarkaart. 'Als een ander plan meer geld kost, dan moeten ze dat maar ergens vandaan halen', aldus Ganzevoort. Studentenvakbond LSVb reageerde blij met de steun van GroenLinks.
Ook werd bekend dat het in- en ook weer afvoeren van de langstudeerboete 12.,3 miljoen heeft gekost.
Dat achterhaalde de NOS toen zij een Wob-procedure startte bij het ministerie van Onderwijs. De administratiekosten bedragen zo'n 2,3 miljoen. De overige tien miljoen is het bedrag dat de universiteiten en hogescholen kregen voor de uitzonderingen op de langstudeerboete, zoals gehandicapte studenten. Dat geld mogen de instellingen houden. PM/TB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

21 November 2012