Juristen kunnen toch spellen

21 November 2012

Nu er consequenties zijn verbonden aan de toets, nemen studenten taalbeheersing wel serieus. Gevolg: betere resultaten.

De taaltoets voor eerstejaars bij rechten is veel beter gemaakt dan vorig jaar. Driekwart van de studenten heeft een voldoende gehaald. Het rechtenbestuur is blij met de resultaten. Want er waren grote zorgen over de toets.
In april haalde maar de helft van de deelnemers de toets. Het bestuur noemde de resultaten toen 'dramatisch'. Aan het examen waren vorig collegejaar nog geen consequenties verbonden. Maar studenten moeten nu de toets halen, anders dreigt uitsluiting. Wel krijgen studenten in totaal vier keer de kans om de toets te halen.
'Bij rechtsgeleerdheid is 73 procent geslaagd', zei Pauline Schuyt, portefeuillehouder onderwijs van rechten tijdens de faculteitsraadvergadering van maandag. 'En bij criminologie 76 procent. Dus als je vergelijkt met voorgaande jaren is het veel hoger. In die zin zijn we aangenaam verrast. Nou verrast, we zijn er in ieder geval blij mee. Vorig jaar waren veel mensen "net gezakt", met een of twee fouten teveel. Nu hebben studenten de toets heel goed gemaakt, óf ze zijn flink gezakt.'
Zakkers bij rechtsgeleerdheid krijgen in januari nog een herkansing. Lukt dat niet dan voldoen zij niet aan de tutoraatregels (Leiden Law Practices) en mogen zij het vak 'juridisch betoog' niet volgen. De propedeuse is dan niet meer in een jaar te halen. Maar het is nog wel mogelijk om in het tweede jaar twee pogingen te doen om de toets te halen en alsnog te voldoen aan de eisen van het LLP. Geslaagden kunnen dan alsnog het vak juridisch betoog volgen. Voor criminologie gelden vergelijkbare regels.
De toets maakt deel uit van de veel striktere begeleiding die de faculteit voor bachelor studenten hanteert. Studenten die in 2009 zijn begonnen en hun bachelor nog niet behaald hebben, krijgen binnenkort te maken met een van die strenge regels. Als zij op 1 september 2013 niet hun bachelor hebben, dan vervalt de geldigheid van de reeds behaalde vakken. Na vier jaar vervallen namelijk de punten die zij in hun tweede en derde jaar hebben behaald. De propedeusevakken blijven wel staan.
'Het is een fatale termijn', zei Schuyt. 'Het is heftig als je al die vakken opnieuw moet doen. Maar het is aan alle studenten heel duidelijk gemaakt.' Het gaat volgens het rechtenbestuur om rond de 150 studenten. 'Dat aantal is te overzien. Er wordt goed doorgestudeerd. We gaan mensen die in de gevarenzone zitten nu oproepen. Kijken wat er aan de hand is, en of er nog wat te redden valt. Een groot deel is nog niet hopeloos verloren.' VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

21 November 2012