Hersensproetjes

Als je de hersenen van een migrainepatiënte bekijkt met een MRI-scanner, zie je allemaal kleine beschadigingen. Hoe langer iemand migraine heeft, hoe meer van die lesies er ontstaan, ontdekten Leidse neurologen en radiologen. Een verslag van hun bevindingen verscheen vorige week in het vooraanstaande geneeskundevakblad JAMA.
De hoeveelheid migraineaanvallen lijkt niet zo belangrijk voor de hoeveelheid beschadigingen, je krijgt ze blijkbaar meer van de ziekte zelf dan van de hoofdpijnbuien. Bij mannelijke migrainepatiënten vonden de onderzoekers overigens geen toename van het aantal beschadigingen.
Het goede nieuws: voor zover de wetenschappers na konden gaan, merk je er niks van: je wordt er niet dommer door, je loopt niet meer risico op een beroerte. Het zijn als het ware sproetjes of acne-littekens, maar dan in je hersenen.

Deel dit bericht: