GeenCommentaar: G

Door Thomas Blondeau

In augustus maakte Ikea, grootafnemer van inbussleutels en gehaktballetjes, bekend dat ze in de studentenhuisvesting wilden gaan. Samen met studentenhuisvester Duwo zouden ze de overheid een handje helpen om haar ambities te verwezenlijken. Den Haag had vorig jaar namelijk het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting ondertekend waarin ze tegen 2016 zestienduizend studentenonderdakjes zou helpen regelen. Daarin passen natuurlijk heel wat Billy's, Alängs, Jansjö, Trålo's en Vätes. Om over de Fjelles, Odda's en Brynes nog maar te zwijgen.
De Zweden hebben tot nu alleen de ambitie uitgesproken om hun kant-en-klaarkamers in elkaar te draaien. Maar als het nieuwe kabinetsakkoord van kracht wordt, vermoed ik dat ze nog even wachten met de handleidingen ontvouwen. In Delft, Amstelveen en Leiden wachten de investeerders – de beleggers van pensioenfondsen – en beheerder Duwo nog even met het betalen voor nieuwe studentenflats (zie pagina 5). In deze stad zou het gaan om een kleine tweeduizend woningen.
Reden hiervoor is dat de huren voor studentenwoningen flink zullen dalen als minister Blok (VVD) zijn zin krijgt. En woningbouwverenigingen moeten al flink extra gaan betalen.
Deels omdat een grote broer van ze, Vestia, de boel financieel zo verkloot heeft dat het hele gezin moet gaan bijspringen.
Stomme regering toch, weer een regel erdoorheen duwen waardoor fondsen en stichtingen die dachten dat ze X gingen verdienen, nu opeens X minus 25 procent overhouden. Dat ze dan gaan dreigen met terugtrekking, is niet meer dan elementaire marktpolitesse. Daar kan iedereen die al eens op Marktplaats een tweedehands Leggöngum voor te weinig heeft verkocht, zich wat bij inbeelden.
Toch schort er wat aan die redenering. In 2005 werd het hoofd van Duwo nog opgevoerd in een artikel in de Volkskrant waarvan de conclusie was dat het bouwen van studentenflats altijd onrendabel was. Woningbouwverenigingen moesten bijspringen om de verliezen te dekken. Zeven jaar later dacht Ikea daar blijkbaar anders over.
En een woningcorporatie in Tilburg laat weten dat de bouw van twee grote studentencomplexen gewoon kan doorgaan. Reden: ze hoeven niet zulke hoge rendementen als de Leidse investeerders.
In september werd bekend dat Duwo – evenals de Leidse universiteit overigens - gekort werd door de Haagse gemeenteraad omdat de bestuurders daar meer verdienen dan de balkenendenorm van 193.000. 'Ingrijpen in te hoge salarissen die uit publieke middelen worden opgebracht', noemde Sander Dekker (VVD) dat - toen wethouder van Financiën, nu de staatssecretaris van Onderwijs.
Natuurlijk, met die korting spaar je waarschijnlijk net een hufterbestendige keuken uit. En de investeerders willen gewoon geld verdienen om het pensioen van uw oma te betalen. Maar het Tilburgse voorbeeld laat zien dat er een groot verschil zit tussen onrendabel en niet rendabel genoeg.
Minister Blok eenvoudigweg slordigheid verwijten is te makkelijk. Dit kabinet wil de huurprijzen marktconform maken. Het is voorlopig de enige financiële tegemoetkoming aan de student die dat momenteel goed kan gebruiken. Wie weet, misschien kunnen ze het al aan de kant liggen voor hun pensioen.

Deel dit bericht: