Buitenlanders moeten blijven

21 November 2012

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker wil uit laten zoeken wat bedrijven, universiteiten en overheden kunnen doen om buitenlandse studenten na hun afstuderen in Nederland te laten blijven. Dit jaar studeren er bijna 90.000 studenten uit het buitenland hier; het merendeel daarvan keert of terug naar hun vaderland, een ander gedeelte gaat promoveren in grotere wetenschapslanden als Amerika, Engeland of Duitsland. Nederland loopt daardoor geld mis; hoogopgeleiden verdienen bovengemiddeld en aan sommige hoogopgeleiden heeft Nederland zelfs een tekort. Het Centraal Planbureau rekende eerder dit jaar voor dat als één op de vijf gaststudenten zou blijven hangen, dat Nederland meer dan zevenhonderd miljoen euro oplevert. Bussemaker wil dat de Sociaal Economische Raad maart 2013 een antwoord heeft op haar vraag. De SER moet in haar rapportage ook aandacht besteden aan het eventuele risico dat Nederlandse afgestudeerden op de arbeidsmarkt lopen.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

21 November 2012