'Beurs voor specialisten'

21 November 2012

De Landelijke Vereniging voor Medische Specialisten in Opleiding (LVAG) ziet niets in de plannen van het kabinet om de opleiding van medisch specialisten van zes naar vier jaar te verlagen.

Door deze verkorting van de specialisatie kan er 180 miljoen euro bespaard worden, maar LVAG zegt dat er een efficiëntere manier is om te bezuinigen. De organisatie pleit ervoor dat de specialist in opleiding zelf zijn opleidingsgeld krijgt, waarmee deze zijn eigen salaris kan betalen en zelf kan bepalen waar hij zijn opleiding doet. Momenteel krijgen de ziekenhuizen dit geld van circa 130 duizend euro. Het is vaak onduidelijk of het geld wel in zijn geheel aan de opleiding wordt besteed, zegt LAVG. Wanneer de specialisten in opleiding zelf hun beurs krijgen, zullen de ziekenhuizen harder hun best moeten doen om ze aan te trekken. Zo kan de kwaliteit van ziekenhuizen verbeterd worden door onderlinge concurrentie en wordt medische specialisten opleiden weer een voorrecht.
Eerder dit jaar bestond er de discussie om de specialisten in opleiding een eigen bijdrage van 13.400 euro te laten leveren in verband met de bezuinigingen. Minister Schipper van Volksgezondheid liet in augustus weten dat ze dit voorstel niet steunde, omdat dit in totaal in zes jaar op een eigen bijdrage van 80.000 euro zou komen. IE

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

21 November 2012