Quintus schorst volledig dispuut

14 November 2012

Het bestuur van studentenvereniging Quintus deelt een forse straf uit na een streakactie van vier nieuwe leden in de Haarlemmerstraat op dinsdag 30 oktober.

De jongens droegen slechts een dispuutsdas en hun schoenen. Niet alleen het viertal, maar hun hele dispuut, Sjap Eisjedies, is de komende vier maanden niet welkom op de vereniging. Ook moet het dispuut een boete van duizend euro betalen aan de vereniging. Sjap Eisjedies (1980) is een van de oudere disputen van Quintus, en telt zo’n dertig leden. Dat ook leden die niets met de actie te maken hadden hierdoor getroffen worden, is volgens Quintus-voorzitter Stijn van den Wijngaard terecht. ‘Wij vinden dat de naam van de vereniging Quintus, van de Universiteit Leiden en van alle Leidse studenten door deze actie is geschaad.’ Het bestuur heeft ook met de universiteit gesproken over de kwestie. Van den Wijngaard: ‘Maar wat de rol van de universiteit bij deze beslissing is geweest, ga ik je niet vertellen. Ik wil er liever niet meer over praten.’ Een dag later belt hij om te benadrukken dat de universiteit geen rol bij de strafmaat heeft gespeeld. Sjap Eisjedies stuurde Mare op  de valreep van de deadline een reactie. Zij wordt hieronder afgedrukt: 

Praesidium Libertatis

We betreuren ten zeerste dat onze eerstejaars leden in hun enthousiasme en naïviteit het convenant overtreden hebben. Dit zal in de toekomst dan ook absoluut niet meer gebeuren. We onderschrijven het belang van het convenant en begrijpen dat regelovertreding eventueel een straf met zich meebrengt. We laten onze eerstejaars zeer vrij om eigen initiatief te tonen en voor iedereen vermakelijke acties uit te voeren. De huidige ophef is daar een product van.
De straf die ons is opgelegd is feitelijk wat zwaarder dan op het eerste gezicht lijkt. We mogen de belangrijkste periode van het jaar niet op de sociëteit komen, na onze schorsing is het verenigingsjaar praktisch voorbij. Het is ons heel het jaar verboden ruimtes op Quintus te gebruiken voor activiteiten. Ook mogen we niets meer bijdragen aan Quintuscommissies en onze jaarlijkse bijdragen in de introductieperiode gaan volgend jaar niet door, hetgeen het aannemen van nieuwe leden bemoeilijkt. Daar komt nog duizend euro boete bovenop. We staan open voor een mogelijke tegenprestatie voor het overtreden van het convenant, maar kunnen geen vrede hebben met de zwaarte van de nu opgelegde straf.
Het is niet makkelijk de huidige situatie los te zien van de meningen-dictatuur en risicomaatschappij waar we in leven. Iedereen buigt voor wat mogelijke meningen voor het imago kunnen doen en organisaties zijn, terecht, bezorgd om hun imago. In deze meningenjungle met de overvloed aan media als katalysator kan elke actie, hoe onschuldig ook, imagoschade opleveren. Ook bijvoorbeeld de Universiteit en de studentenverenigingen moeten leven met de dreiging die potentiële imagoschade met zich meebrengt. Zo kan het gebeuren dat een leuk ondoordacht idee leidt tot een bittere straf die een groep mensen een jaar lang pijn doet.
Leiden is een fantastische studentenstad en Quintus speelt daar zonder meer een positieve rol in. Het studentenleven zoals wij dat kennen; vrij, ludiek en met een focus op persoonlijke ontwikkeling naast de studie, staat onder druk. Het zou zonde zijn als de studentenstad, ondanks honderd verschillende nationaliteiten, een kleurloze bedoening wordt.
Can't we just all get along?
Namens Sjap Eisjedies,
Sam Pauwels en Rens van de Peppel

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

14 November 2012