Opinie: Geacht bestuur, dit is belachelijk

Niet naaktlopend dispuut, maar bekrompenheid bevuilt de goede naam van Quintus

Still uit het filmpje van de streakende studenten in de Haarlemmerstraat.

Voor honderd meter naaktlopen kregen vier studenten een boete van duizend euro en wordt hun hele dispuut vier maanden geschorst. Quintus moet die beslissing onmiddellijk herroepen, schrijft cabaretier en oud-bestuurslid Onno Innemee.

Afgelopen zondag had ik een bestuursetentje. Quintus-bestuur 1986-1987. Jubileum van 25 jaar. We zijn niet eens echt dronken geworden maar hebben verschrikkelijk gelachen. Oude verhalen ophalend door oude mannen en vrouwen van tegen de vijftig. Sterk uitgezakt en gerimpeld. Maar als we naar elkaar keken, leek alles hetzelfde. Wij zagen er niet eens ouder uit dan toen. En het voelde weer even vertrouwd als kilo's geleden. Niets veranderd dus.
Verhalen over leuke acties uit onze 'studie'-tijd. Op zondagavond kijken met hoeveel man je in één toilet kon zitten. Of kijken met hoeveel man je op de bar kon staan of in een paal hangen en hoe lang en of dat ook lukte na 15 bier. Lijkt kinderachtig, maar was voor ons zo serieus als promotieonderzoek.
En natuurlijk hadden we het ook over de onschuldige zaken die bij studeren horen. Je hoorde er pas bij als je drie keer op een dag in coma lag door het zuipen van bier verdund met jenever. En kon je een tentamen ook halen als je drie nachten achtereen niet geslapen had? Ik weet het antwoord nu: nee. Ontgroenen bestond nog. Dat hield in dat je met tweehonderdnegenennegentig andere feuten tussen de kippenveren met twee paprika's onder je oksels, verkleed als clown, bekogeld werd met kroppen sla en vernederd werd tot op het bot. Het was een toneelstukje en als je dat door had, was het zeer geinig om mee te maken. Als je het niet door had, werd je later minister of directeur van een bank.
Feesten deden we ook. Met alleen een laken om in een soort van ballenbak, tussen de piepschuimbolletjes, kijken hoeveel eerstejaars je kon versieren. Of de zogenaamde ontmaagding-party's, ik was daar als maagd van 22 erg blij mee. Of onbeperkt bier voor tien gulden zuipen totdat je moest pissen, dan was je af.
Het ging er vaak nog gekker aan toe. Maar wat we dan precies deden, durf ik hier niet te melden. Ben erg bang voor een boete met terugwerkende kracht. Dat we achteraf door het huidige bestuur van Quintus op het matje worden geroepen.
Want al waren wij na 25 jaar niets veranderd: het is mij deze week duidelijk geworden dat Quintus dat wel is.
Vier aspirant-leden van dispuut Sjap Eisjedies liepen namelijk naakt door de Haarlemmer. Onze trots, onze P.C. Hooftstraat, onze pretentieuze winkelboulevard, werd opgeschrikt door naakte, hardlopende jonge goden met zwabberende piemels.
'Schande!' zou een kortzichtig iemand roepen. De rest glimlacht en loopt door.
De huidige bestuursleden van Quintus hoorden van dit geintje en gingen bij elkaar zitten en gesteund door waarschijnlijk de bijbel, een grote dosis preutsheid, angst voor de toekomst en hun eigen saaiheid, besloten ze dat dit te ver ging en de goede naam van de studentenvereniging zwaar beschadigd had. Dus duizend euro boete en vier maanden schorsing voor alle 25 leden van het dispuut.
Het was slechts een honderd meter naaktlopen, kleertjes in een vuilniszakje, schoenen nog aan en zoals het hoort dispuutsdas om. Groot gedeelte van de wandeling hielden ze het zakje kleding beschermend voor hun zaakje. Ik wil het niet eens naakt noemen, hooguit slecht gekleed. Maar daar denken de bestuurders van Quintus anders over. Quintus waar ik veel te lang lid van was, omdat ik er zo van genoot en waar ik ben geworden wie ik ben. Trots ben ik op die tent, mijn hart ligt er. Totdat er een studentengrap wordt uitgehaald, een gebbetje, niet meer, vier jongens rennen stoer door een winkelstraat zonder onderbroek. Als je één keer met je ogen knipperde heb je het niet eens kunnen zien. Een studentikoze opdracht om aan te tonen dat ze het waard waren om een Sjapper te worden.
Ik ben in de buurt van de plaats delict gaan informeren wat de voorbijgangers van dit voorval hadden gevonden. Een oud vrouwtje in een rolstoel liet mij weten dat de vier wel een beschuitje met haar mochten eten. Een moeder vertelde mij dat haar dochtertje van vijf moeste lachen en zei dat die van papa groter was. De HEMA had meer worsten verkocht dan de week ervoor. En een man die, aan zijn kleding en bril te zien, duidelijk gestudeerd had meldde dat hij het een slechte zaak vond dat een van de jongens zijn das incorrect geknoopt had.
Het viel dus mee. Natuurlijk had elk weldenkend mens dat geraden.
Geacht bestuur der A.L.S.V. Quintus, lijkt het u niet beter om, net als VVD/PvdA, opnieuw in beraad te gaan? Terugkomen op je standpunt vind ik getuigen van een grote kracht. Niet Sjap Eisjedies bevuilt de goede naam van Quintus en de Universiteit Leiden, maar jullie zelf met je bekrompenheid. Duizend euro boete is belachelijk. Hebben jullie kastekort? De politie in Drunen rekende mij voor naaktlopen ooit 120 euro. Dat vind ik een stuk vriendelijker. En zijn die vier jongens niet genoeg gestraft? Ze hebben dagen in bed gelegen met een flinke verkoudheid.
Na dit incident vind ik brand bij Minerva achteraf helemaal zo gek nog niet. Er gebeurt daar tenminste nog iets wat niet door de beugel kan. Misschien ben ik ouder maar niet volwassen geworden en zijn jullie verstandige jonge volwassen zakken en waarschijnlijk zonder studieschuld omdat papa je te veel in de watten heeft gelegd. Ik weet het natuurlijk niet zeker.
Maar één ding weet ik wel: ik ga zo lekker naakt door de Haarlemmerstraat rennen. Heerlijk. Vraag mij alleen af welke verenigingsdas ik zo omdoe!

Onno Innemee is oud-bestuurslid van Quintus en cabaretier. Op 1 december staat hij met zijn cabaretklucht Het is hier een gekkenhuis! in de Leidse Schouwburg.

Deel dit bericht: