Zonvitamientjes

Vitamine D3, of beter gezegd, een stofje dat je lichaam van die vitamine maakt, lijkt volgens sommige studies de weerstand tegen bacteriën en virussen te vergroten. Je lichaam maakt die vitamine aan onder invloed van ultraviolet licht, dus in theorie zou het goed voor je kunnen zijn om 's winters af en toe de zonnebank op te zoeken.
Om dat te onderzoeken legden de Leidse dermatologen Frank de Gruijl en Stan Pavel 35 vrijwilligers acht weken lang drie keer per week onder de zonnebank. Die groep vergeleken ze met een controlegroep die vitamine-D-tabletjes kreeg, en een controlegroep die geen van beide behandelingen ontving. Aan het einde vroegen de onderzoekers de deelnemers hoe vaak ze verkouden waren geweest tijdens die acht weken.
De conclusie, na te lezen in het vakblad Photochemical & Photobiological Sciences: kunstzonnen is goed voor de hoeveelheid vitamine D in je lijf; beter nog zelfs dan de pillen. Maar voor de hoeveelheid verkoudheden onder de deelnemers maakte het geen significant verschil. Misschien dat het immuunsysteem meer tijd nodig heeft om optimaal gebruik te maken van de extra zonvitamientjes, opperen de onderzoekers. Verwacht in elk geval niet te veel gezondheidseffecten van je zonnebank.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Boeken aan de ketting

In 1587 wordt de Leidse universiteitsbibliotheek in gebruik genomen. Het boek Magna …

Wetenschap

Stinkers in de CT

Bioloog Pepijn Kamminga probeert de evolutie van haaien te doorgronden door de vissen in …

English page

Crumbling guilt

In his latest book Leiden historian Bart van der Boom, who was recently awarded the …