Studenten uitgesloten van ov-kaartregelingen

7 November 2012

Studenten met een ov-kaart worden anders behandeld dan gewone kaarthouders.

Dat blijkt uit een rapport van het OV Loket, de ombudsorganisatie van het openbaar vervoer.
Studenten blijken namelijk te zijn uitgesloten van zogeheten 'defecte-kaartregelingen'. Die situatie noemt de belangenorganisatie 'onlogisch en onnodig'. Daarom moet er een 'eensluidende regeling voor alle reizigers komen.'
Volgens het OV Loket krijgen reizigers met een kapotte ov-kaart een tijdelijke kaart of mogen ze reizen zonder extra te betalen als ze een fotokopie van de defecte kaart en een overzicht van het abonnement bij zich hebben. De regeling verschilt per vervoerder. En ook niet alle organisaties bieden een oplossing aan.
Ze gelden in ieder geval niet voor studenten. Zij moeten, terwijl ze wachten op een nieuwe chipkaart om een defecte te vervangen, een vervoersbewijs kopen zonder garantie dat ze de gemaakte kosten later terugkrijgen. 'Dit heeft vaak grote financiële gevolgen', aldus het loket.
Studenten die problemen ondervinden met hun kaart worden vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Bij de studentenkaart zijn verschillende instanties betrokken, die onvoldoende samenwerken.
In 2015 of in 2016 verandert de situatie voor studenten. Dan krijgen zij alleen nog maar een kortingskaart. De twijfel over de ingangsdatum komt voort uit een onduidelijkheid in het regeerakoord. Daarin staat dat de kaart in 2015 wordt afgeschaft, maar volgens de financiële paragraaf is dat echter in 2016. Op termijn moet het afschaffen van de studenten de schatkist structureel 425 miljoen euro opleveren.
Volgens kersverse minister van Hoger Onderwijs, Jet Bussemaker, moeten studenten die hoge reiskosten willen voorkomen, maar een studie dichter bij huis zoeken. 'Er is niets mis mee om dicht bij huis te gaan studeren', zei Bussemaker afgelopen dinsdag in Spits. 'In mijn vorige baan (rector van de Hogeschool van Amsterdam) kwam ik een student tegen die vanuit Vlissingen naar Amsterdam op en neer reisde. Die had ook best wel naar bijvoorbeeld Middelburg kunnen gaan.' VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

7 November 2012