Studenten goedkoper uit met nieuwe zorgpremie

Al blijft onduidelijkheid discussie domineren
7 November 2012

De zorgtoeslag verdwijnt, maar de door het nieuwe kabinet voor-gestelde controversiële inkomens-afhankelijk zorgpremie kan goed uitpakken voor studenten.

Wat zij nu precies gaan betalen, is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat veruit de grootste groep studenten twee tientjes per maand gaat betalen. Zij gaan er dan ook op vooruit.
Het is allesbehalve zeker dat het nieuwe premiestelsel door de Eerste Kamer komt, omdat Ruttes eigen VVD-senatoren tegen zijn. Fractievoorzitter van de partij in de Eerste Kamer, Loek Hermans, liet weten dat de plannen 'niet voldoende duidelijk' zijn en mogelijk kostenstijging in de zorg als gevolg gaan hebben. 'Nivelleren via zorgpremies zou het stelsel in problemen kunnen brengen', zei hij dinsdag tegen de NOS.
Daarnaast heeft de coalitie geen meerderheid in de Senaat. En het CDA heeft al laten weten het nieuwe stelsel niet te steunen.
Maar mocht het plan er met wat kleine aanpassingen doorheen rollen, dan is het nog niet zeker wat studenten gaan betalen. In het regeerakkoord gaat het kabinet uit van een basispremie van 400 euro per jaar. In een uitgelekte mail van minister Wonen en Rijksdienst en tot voor kort VVD-fractievoorzitter Stef Blok aan verontruste partijleden wordt uitgegaan van een lagere ondergrens. 'De huidige nominale zorgpremie – het bedrag dat u zelf overmaakt aan uw zorgverzekeraar – gaat fors omlaag van rond de €1300 per jaar naar €255 in 2014', schrijft Blok.
Er komt een inkomensafhankelijke premie bovenop, maar niet voor de laagste inkomens. 'Deze premie wordt berekend op basis van uw persoonlijke inkomen (en dus niet van uw gezin) boven de €20.000 tot een maximum van €70.000 per jaar. Dat betekent dat u premie betaalt over maximaal €50.000. De maximale premie is dus circa €5500.'
De meeste studenten verdienen minder dan 20.000 euro. Dat houdt in dat zij 255 euro per jaar gaan betalen. Dat is 21,25 euro per maand. Veel studenten betalen nu een hoger bedrag. Zelfs na verrekening van de zorgtoeslag.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

7 November 2012