Schattige huisies!

Key Tengeler

'Kamertjes te huur! Mooie, fijne kamertjes te huur! Wees erbij voordat ze weg zijn! Fantastische kamertjes voor een zacht prijsje!' Je loopt over de Botermarkt langs de kraampjes waar lange lijsten hangen met plaatsnamen, straatnamen en huisnummers. Uitgestald zijn maquettes van de meest indrukwekkende huurhuizen, compleet met drie slaapkamers met inloopkast, een ruime keuken inclusief vaatwasser, fornuis en oven, een enorme woonkamer, een berging, een balkon, en wat je verder allemaal nog aan kamers in je huis wilt hebben. Likkebaardend buig je je voorover om een van de maquettes wat beter te bekijken. Hij staat op de perfecte locatie, is ruim opgezet en bevat eigenlijk alles waar je naar op zoek was. Een zekere verliefdheid komt in je op: dit moet jouw droomhuis worden. Enthousiast stel je je al voor hoe het zou zijn als je door dat huis zou lopen. In gedachten werk je hard om alles in de woning op orde te krijgen. Je maakt schoon, zet meubels neer, sjort een kast in elkaar, sluit alle elektrische apparaten aan en zakt uiteindelijk neer op de bank. Vermoeid maar voldaan kijk je om je heen. Je eigen huis... Maar helaas, je keert al snel terug naar de werkelijkheid op het moment dat je oog op de prijs valt en haastig leg je de maquette terug. Jouw droomhuis blijft nog even een gedroomd huis.
Verder maar, sjokkend van kraampje naar kraampje. Je onderzoekt de andere 'ook wel mooie' huizen, maar de verliefdheid komt niet terug. Onverschillig hoor je het geroep en geschreeuw van de marktvrouwen en –mannen aan. 'Schattige huisies te huur! Hollandse, nieuwe, fijne huisies! Voor enkele eurootjes hebbie een pracht van een huis, neem dat van mijn aan.' 'Heb u al een mooi huisie erbij gezien, meneer?' Je schrikt op en kijkt even verward om je heen. 'Eh ja, eh nou nee, eigenlijk, nee', stamel je. De marktvrouw kijkt je onderzoekend aan. 'Studentje zeker? Wordt lastig om een goed kamertje te vinden dan. De prijzen rijzen de pan uit voor tien vierkante meter. Maar voor groter heb je een flink budget nodig.' Je knikt teleurgesteld, maar begrijpend. De vrouw schudt meelevend haar hoofd. 'Het spijt me, jongen, ik heb je weinig te bieden. Misschien hangt bij die advertenties nog wat.' Ze gebaart naar wat slordig opgehangen A4-tjes aan de zijkant van de kraam. Met de moed der wanhoop werp je een blik op de kleine stukjes tekst. Wel jouw prijsklasse, eindelijk, maar daar houdt het dan wel bij op. Waarom zou je warm of koud worden van vijf vierkante meter voor jezelf en één wc, één douche en een krappe keuken gedeeld met acht anderen?
Je slentert terug naar je fiets en kijkt alleen nog heel af en toe vluchtig naar de kraampjes. Andere mensen lachen. Ze zijn blij. Ze hebben een huis. Waar eerst je fiets stond, staat nu een leegte. Ook dat nog. Je zucht diep, steekt de weg over en loopt naar huis. Nog één keer kijk je om. Met gemengde gevoelens zie je het bord: 'Welkom op de woningmarkt'.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Boeken aan de ketting

In 1587 wordt de Leidse universiteitsbibliotheek in gebruik genomen. Het boek Magna …

Wetenschap

Stinkers in de CT

Bioloog Pepijn Kamminga probeert de evolutie van haaien te doorgronden door de vissen in …

English page

Crumbling guilt

In his latest book Leiden historian Bart van der Boom, who was recently awarded the …