Na twee maanden je kamer uit

7 November 2012

De studenten in het voormalige politiebureau aan de Zonneveldstraat moeten eind deze maand hun kamer uit. Ze hadden er nooit in mogen zitten, van de gemeente.

In de Zonneveldstraat, achter het Kamerlingh Onnesgebouw, staat een voormalig politiebureau. De agenten werken inmiddels ergens anders, en verleden jaar verkocht de gemeente het monumentale pand aan een projectontwikkelaar. Die zette daar met behulp van verhuurbedrijf Living Today tien studenten in.
Probleem: volgens het bestemmingsplan van de gemeente heeft het oude politiebureau geen 'Woondoeleindenbestemming'. Oftewel: je mag er helemaal niet wonen. Nou is de gemeente niet te beroerd om eens te kijken of die bestemming veranderd kan worden, maar omdat het een Rijksmonument betreft, zitten daar bureaucratische haken en ogen aan. 'Een dergelijke procedure kan een jaar in beslag nemen', aldus een brief van de gemeente aan de bewoners. Living Today was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.
De studenten hebben nu een probleem. Omdat ze daar eigenlijk niet mogen wonen, kwamen ze niet in aanmerking voor een uitwonendenbeurs, en eind november moeten ze eruit zijn van de verhuurder. Bewoonster Zoë de Goede (International Studies) zit er pas sinds september. Ze vindt het zonde dat ze weg moet: 'Kamers van dertig vierkante meter in het centrum van Leiden vindt je niet zo gemakkelijk. Er is een grote kelder waar we feestjes kunnen geven; de namen van de politieagenten staan er nog op de muur.' De Goede heeft inmiddels een andere kamer via Living Today gevonden, en verhuist binnenkort. Een paar van haar huisgenoten zijn al weg.
Andere huisgenoten zijn opstandiger. 'Als ik eind deze maand nog niets heb, blijf ik zitten', stelt pabo-studente Hannelore van Muil. 'Er werd gedreigd dat de politie ons weg zou komen halen, maar we zijn langs geweest bij de gemeente en die zei dat dat niet waar is. Het is het probleem van de eigenaren; zij moeten straks een dwangsom betalen. Maar uiteindelijk moeten we weg, dat weten we.' BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

7 November 2012