Mag dit?

Door Ilkiz Erdogan

Vier eerstejaars Quinten renden vorige week naakt door de Haarlemmerstraat. Een filmpje van de ontgroeningsactie verscheen op de site van het Leidsch Dagblad. De universiteit heeft de vereniging er inmiddels op aangesproken.

‘Het was hun eigen keus’, zegt Wim Quint, lid van Sjap Eisjedies, het Quintus-dispuut waar de vier streakers bij willen horen. ‘Wij gaven ze de opdracht om op te vallen. Zij hebben zelf besloten het op deze manier aan te pakken.’ Quint vindt het niet vreemd dat de universiteit zich met de zaken van studentenverenigingen bemoeit. ‘Het gaat tenslotte ook om de reputatie van de universiteit. Maar de ludieke kant van het studeren hoort erbij.’Universiteitswoordvoerder, Renée Merkx beaamt dat de universiteit de vereniging heeft benaderd. ‘We staan in nauw contact met de studentenverenigingen en hebben een convenant waar alle afspraken duidelijk in staan.’ Dat is het zogeheten convenant Kenningsmakingstijd, dat sinds 2008 bestaat. Hierin staan ontgroeningregels die de Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV) samen met het college van bestuur heeft opgesteld. Deze regels dienen er toe de (aspirant-)leden te beschermen, bijvoorbeeld tegen fysiek of geestelijk geweld, zegt ook voorzitter van Quintus, Stijn van den Wijngaard.

Merkx ontkent het gerucht dat de universiteit een geldboete heeft opgelegd. Maar Quintus kan wel zelf via de interne rechtspraak sancties (zoals schorsing of een geldboete tot duizend euro) opleggen, zeggen verschillende leden. Volgens hen heeft de vereniging op aandringen van de universiteit besloten de kennismakingstijd met de disputen over een langere periode uit te smeren, waardoor de ontgroeningen weliswaar langer duurden, maar minder zwaar werden. Zo zouden de ‘nullen’ zich beter op hun studie kunnen richten.Naar aanleiding van het convenant heeft Quintus haar disputen ‘volledig vrijwillig’ een overeenkomst laten ondertekenen, waarin bepaalde regels over de ontgroening zijn opgesteld, onder andere over de duur en het minimum aantal uren slaap voor eerstejaars. Verschillende Quinten zeggen echter dat ze hun programma op papier hebben opgeschoond en de overeenkomst hebben ondertekend, zonder ze zich achteraf aan de afspraken te hebben gehouden.Wim Quint van Sjap Eisjedies is verbaasd over alle ophef: ‘Het rugbyteam marcheert elk jaar naakt door de straten en vervolgens staan ze lachend in de krant. Nu doet Quintus het en er moeten koppen rollen.’Voorzitter Van den Wijngaard geeft aan dat de vereniging ook dit jaar heeft geprobeerd om met de introductieactiviteiten niet in negatief daglicht te komen staan.‘We zijn dit jaar wel alert’. ‘Bij ons is er niets anders gegaan dan de voorgaande jaren,’ zegt Ivo Klap, de voorzitter van Augustinus. Hij vertelt dat het college aan het begin van het jaar heeft gebeld om de koers aan afspraken die in het convenant vast staan, door te nemen. ‘Dit gebeurt volgens mij elk jaar.’ IE

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Boeken aan de ketting

In 1587 wordt de Leidse universiteitsbibliotheek in gebruik genomen. Het boek Magna …

Wetenschap

Stinkers in de CT

Bioloog Pepijn Kamminga probeert de evolutie van haaien te doorgronden door de vissen in …

English page

Crumbling guilt

In his latest book Leiden historian Bart van der Boom, who was recently awarded the …