'Huisvesting studenten bedreigd'

7 November 2012

De kabinetsplannen kunnen rampzalige gevolgen hebben voor de woonomstandigheden van studenten, meent de brancheorganisatie van studentenhuisvesters.

Het nieuwe kabinet wil de maximale huurprijs van sociale huurwoningen af laten hangen van de WOZ-waarde van een woning. Nu gebeurt dat nog op basis van een puntensysteem. Daarin bepalen onder meer de grootte, de voorzieningen en de locatie van een woning hoeveel de verhuurder mag vragen.
'Dat systeem is complex, maar wel transparant', zegt Vincent Buitenhuis, directeur van Kences, brancheorganisatie van studentenhuisvesters 'Met een lijstje in je hand kun je precies nagaan wat een kamer maximaal zou mogen kosten. Op die manier worden huurders beschermd.'
Als het aan het kabinet ligt, mogen verhuurders straks nog maximaal 4,5 procent van de WOZ-waarde aan huur vragen. 'Daar is de WOZ-waarde natuurlijk niet voor bedoeld. Neem als voorbeeld een groot studentencomplex met 1000 kamers. Het is nog nooit verkocht, dus de WOZ-waarde is natte vingerwerk. Het is een afspraak met de gemeente, maar er ligt natuurlijk geen taxatierapport aan ten grondslag. De WOZ-waarde is in zulke gevallen een onzalige maatstaf voor de huurprijs, en het onderscheid tussen bijvoorbeeld gedeelde of eigen voorzieningen verdwijnt zo ook.'
In de praktijk betekent de nieuwe maatregel een forse huurverlaging in het overgrote deel van de complexen. 'Dat lijkt goed nieuws voor studenten, maar voor sommige woningen moet de huurprijs gehalveerd worden. In een groot complex kosten kamers straks bijvoorbeeld 90 in plaats van 170 euro. Dat zou betekenen dat we binnen twee jaar failliet gaan. Studenten komen dan terecht op de nog duurdere particuliere huizenmarkt. Dat kan niet de bedoeling zijn.' PM

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

7 November 2012