'Er moet nog veel veranderen'

Buitenlandse studenten ?botsen vaak tegen Nederlandse cultuur aan?

Taco van der Eb

Door Ilkiz Erdogan

De horrorverhalen over inter-nationale studenten die op de grond slapen, kloppen niet. Dat zegt Thanos Souliotis, voorzitter van het International Student Network. Maar de integratie laat nog veel te wensen over.

'We hebben veel geprobeerd, we hebben er veel geld ingestoken, maar het blijft een moeilijk proces', zegt Thanos Souliotis (30), Griekse student in Leiden.
Hij is voorzitter van het International Student Network, een netwerk dat de integratie en representatie van internationale studenten wil bevorderen. Ze organiseren feestjes, borrels en activiteit voor zowel internationale als Nederlandse studenten. Zo proberen ze de twee groepen dichterbij elkaar te brengen.
Maar het grote probleem is dat de twee groepen niet goed mixen.
'Nederlandse studenten hebben weinig interesse in internationale studenten. Buitenlandse studenten leven op hun beurt weer in een bubbel waardoor ze vaak tegen de Nederlandse cultuur aanbotsen', aldus de student, bezig met twee audiovisuele masters.
Souliotis zegt dat Nederlanders vrij direct kunnen zijn, ook in hun gevoel voor humor, en dit valt niet altijd even goed bij zijn leden. 'Niemand in Griekenland heeft ooit van een agenda gehoord. Of van afspraken maken.'
Ook het studeren in Nederland vindt hij anders: 'Je moet het allemaal zelf uitzoeken terwijl je in andere landen meer wordt begeleid.'
Toch geeft hij het niet op: 'In samenwerking met de universiteit organiseren we diversity days. Ook willen we onze leden meer in contact met studentenverenigingen brengen.' Aan het einde van het academische jaar zal er een cultural festival plaatsvinden, waar alle studenten welkom zijn.'
Souliotis vindt ISN niet anders dan Augustinus of Quintus. 'Wij zijn een traditionele studentenvereniging!' roept hij op de vraag hoe ISN het gemis van een fraternity opvult. 'We zorgen dat studenten samen komen, samen feesten en samen drinken. We hebben dan geen sociëteit, maar we hebben wel de common-ruimte bij Plexus en natuurlijk de kroegen.'
ISN is er niet alleen voor de gezelligheid en de integratie. Zo helpen zij hun leden bijvoorbeeld ook met het vinden van huisvesting. 'De horrorverhalen over studenten die op de grond moet slapen zijn niet waar. Er is altijd wel een slaapplek te vinden, al is het via couch surfing.'
Voor zaken zoals het vinden van een baan en het afsluiten van een zorgverzekering, kunnen deze studenten terecht bij de internationale-studentadviseur.
Op de vraag wat de universiteit voor zijn leden anders kan doen, zucht Thanos.
'Veel dingen,' zegt hij. Hij geeft aan dat de kamers erg duur zijn geworden. Ook het vinden van banen gaat moeizaam en daarbij zouden de studenten de hulp van de universiteit wel kunnen gebruiken. 'Het grootste probleem is het krijgen van subsidies.' Deze krijgt het ISN altijd later dan andere verenigingen.'Er moet nog veel veranderen.'

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Boeken aan de ketting

In 1587 wordt de Leidse universiteitsbibliotheek in gebruik genomen. Het boek Magna …

Wetenschap

Stinkers in de CT

Bioloog Pepijn Kamminga probeert de evolutie van haaien te doorgronden door de vissen in …

English page

Crumbling guilt

In his latest book Leiden historian Bart van der Boom, who was recently awarded the …