Weinig late inschrijvingen

31 Oktober 2012

Na het afschaffen van de langstudeerboete riep de universiteitskoepel VSNU universiteiten op om zich coulant op te stellen tegenover uitgeschreven studenten die zich alsnog wilden inschrijven, nu ze geen hoger collegegeld hoefden te betalen.

Normaal gezien is 1 september in Leiden daarvoor de uiterste deadline, maar het plan om de boete te laten sneuvelen werd pas op 1 oktober bekendgemaakt. Het loopt hier nog niet bepaald storm met verlate inschrijvingen. 'We hebben nog geen tien verzoeken ontvangen, overigens allemaal van studenten die al goedkeuring van hun opleiding hebben hiervoor', zegt Jeroen 't Hart, directeur Studenten- en Onderwijszaken. 'De meeste uitschrijvers zullen inmiddels andere plannen gemaakt hebben voor dit jaar.' Voor de opleidingen is het meestal geen probleem dat deze studenten al twee maanden onderwijs gemist hebben, want vaak hoeven ze alleen nog maar hun scriptie te schrijven.
De inschrijvingen van alle studenten die dit collegejaar in Leiden studeren zijn verder bijna voltooid. In totaal staan er momenteel 20.722 studenten geregistreerd, tegenover 18.968 op hetzelfde moment vorig jaar. Uiteindelijk werden het er vorig jaar 19.328. 't Hart: 'Van enkele tientallen studenten zoeken we momenteel nog uit waarom ze nog niet ingeschreven staan, terwijl ze wel betaald hebben.'
Hoewel er wel wat klachten binnenkwamen van studenten die verkeerde machtigingsformulieren ontvangen hadden, of pas laat hoorden dat de universiteit belangrijke documenten niet had goedgekeurd of was kwijtgeraakt, is er volgens ' t Hart niets structureel misgegaan bij een grotere groep. 'Maar wanneer de gegevens van zoveel studenten door verschillende systemen, zoals Studielink, Usis en SAP, verwerkt moeten worden, kan er wel eens wat misgaan. De inschrijving verliep over het algemeen relatief soepel dit jaar, terwijl er per saldo dus meer studenten zijn.'
Drie factoren maakten het de studentenadministratie dit jaar nog wat lastiger. De deadline voor het verzoek tot inschrijving, op 1 september, was dit jaar strenger. Voor studenten die te laat waren of bij wie iets was misgegaan, werden bepaalde functies in Usis uitgeschakeld. Een aantal studenten moest daardoor bijvoorbeeld handmatig ingeschreven worden voor tentamens. Ook de harde knip, die in Leiden al langer bestond, maar nu wettelijk is ingevoerd, wordt dit jaar strenger gehanteerd. Aangezien opleidingen tot 13 september hadden om tentamenresultaten te verwerken, moesten sommige studenten zich al inschrijven voor hun master, terwijl niet zeker was of ze hun bachelor gehaald hadden. Een derde factor was de langstudeerboete. Die is inmiddels natuurlijk achterhaald, maar in september was er nog onduidelijkheid over de machtigingsformulieren van vierdejaars bachelorstudenten die in augustus nog herkansingen hadden. De studentenadministratie verwacht volgende week de laatste inschrijvingen afgerond te hebben. MvW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

31 Oktober 2012