Column: Margot

Maaike Lommerse

Na anderhalve maand van lekker stiekem luieren en niets doen, moest het er toch een keertje van komen. De tentamenweek kwam er aan. Ongeveer een week van tevoren sloeg de tentamenstress toe. Tja, ineens drong het besef tot ons door dat we nog vijf boeken plus een reader uit ons hoofd moesten leren. En een week is sneller om dan je denkt. Na een twijfelachtige voorbereiding waarin ik er natuurlijk achterkwam dat ik veel eerder had moeten beginnen, alles veel beter had moeten bijhouden en nog honderd andere clichés was het zover.Er viel mij een aantal dingen op. Bij binnenkomst lagen de tentamens bijvoorbeeld soms al op de tafeltjes. Natuurlijk begonnen verschillende studenten de vragen naar elkaar door te spelen, en niemand die daar acht op sloeg. Tijdens het tentamen zelf zag ik een meisje op haar mobieltje informatie opzoeken. Gedurfd, vond ik. Dat niemand iets doorhad, heeft te maken met de surveillanten. Zij zijn namelijk niet bepaald jong en ook niet zo snel van begrip. De mijne had er duidelijk niet zo veel plezier in. Ze smeet de tentamens in je gezicht in plaats van op het tafeltje, en als ik een vraag had, kwam ze zo langzaam mogelijk naar me toelopen. Bij het inleveren rukte ze de antwoordenvellen uit mijn hand, en kraste ze venijnig mijn naam door. Haar rose en hoekige bril onderstreepte haar venijnige karakter, en ze droeg een oude blouse. Verder rook ze wat eigenaardig: een beetje een combinatie van oude kaas en sambal, maar het was dan ook net lunchtijd geweest.Er moet ergens in haar leven iets zijn misgegaan. Ooit was ze de jongste van haar familie. Al haar broers en zussen studeerden, en toen was het de beurt aan 'Margot' – want zo moet ze heten, dat kan niet anders. Margot liep haar hele schooltijd op haar tenen, was vastbesloten om niet voor de rest onder te doen en koos daarom voor een opleiding met aanzien; accountancy. Al snel bleek het veel te hoog gegrepen. Om snel aan het werk te kunnen volgde Margot noodgedwongen de kappersopleiding. Haar halve leven werkte ze in een kapsalon, tot ze op de middelbare leeftijd werd ingeruild voor een jonger exemplaar. Haar familie heeft Margot sindsdien belachelijk gemaakt op familiefeestjes, ook nu ze – via het uitzendbureau voor 65-plussers – wordt gedwongen om te surveilleren bij tentamens.Dus natuurlijk zijn studenten voor haar onuitstaanbaar. Waarschijnlijk zou ze het liefst mijn tentamen voor mijn neus verscheuren, vervolgens de snippers over de tafel uitstrooien en daarna met een onuitstaanbare lach wegrennen.Eigenlijk is het een wonder dat ze zich heeft kunnen inhouden.

Deel dit bericht: