Let?s go Lam(a)!

Marc de Haan

Door Marleen van Wesel

'Zoenen voor Nepal!' brult een jongen aan de bar van Odessa. Verderop gaat een stelletje helemaal in elkaar op. Zowel de roze olifanten die al tijden op de ramen geschilderd zijn, als de dreunende bas die nog niet echt mensen naar de dansvloer lokt, hebben weinig Nepalees. 'We wilden van die gekleurde gebedsvlaggetjes ophangen, maar die konden we helemaal nergens vinden', vertelt Tristan Raan (19), een van de organisatoren van het benefietfeest voor de stichting Nepal Sammaan. Samen met vijf andere jongens zamelt hij geld in als opdracht bij zijn studie Commerciële Economie aan de Hogeschool Leiden. De aankleding van het feest blijft beperkt tot de T-shirts van de jongens. Daarop prijkt een lama en op de achterkant het feestthema: 'Let's go Lam(a)!' 'Die heeft de zus van Tristan ontworpen. Dat mag ook wel even gezegd worden, want zij zit echt op de kunstacademie', vertelt medeorganisator Bastiaan Prinsen (17). Twee studiegenotes verkopen intussen groene armbandjes voor twee euro met de tekst 'Nepal respect'.
'Het barmeisje van restaurant Everest Tandoori hebben we ook uitgenodigd na een borrel die we daar hadden georganiseerd. Zij is echt Nepalees. Ze zei dat ze zou komen', vertelt Michiel Timmers (17) met een blik op de deur.
Het schoolbord boven de bar prijst vanavond exclusief het lamashotje aan. Timmers: 'Dat is Pisang Ambon met 7 Up. Wel in een groot glas hoor, anders tikt het niet aan.' De keuze voor Odessa vindt hij logisch. 'Als je niet bij een vereniging zit, is dit je tent.'
De jongens hopen met verschillende acties uiteindelijk vierduizend euro op te halen voor de bouw van een school in het zuidwesten van Nepal. 'Of eigenlijk alleen voor de muren. Want de school zelf staat er al, maar met een houten muur. De bedoeling is dat er geen dure aannemers worden ingeschakeld, maar dat de vaders en moeders van de leerlingen zelf gaan metselen', legt Prinsen uit.
In een hoekje zit Annette Donker (69) met een drankje te genieten. Zij richtte in 2008 Nepal Sammaan op, om kinderarbeid tegen te gaan door onderwijs te faciliteren. 'Hun lerares vroeg me nog voorzichtig of ik het niet vervelend vind dat ze juist een feest organiseren, maar ik denk dat de jongens veel volwassener zijn dan zij denkt. En zo niet, dan drinken ze ook wel te veel zónder dat het voor een goed doel is. Het is niet alsof ze de stichting steunen met iets onethisch, zoals meisjes exporteren of zo.'
Nepal Sammaan was wel een lastig goed doel, vindt Prinsen. 'Andere groepjes kregen het Rode Kruis of die McDonaldshuizen toegewezen. Die kent iedereen tenminste. Wij moesten telkens uitleggen wat Nepal Sammaan is, aan mensen die niet eens wisten waar Nepal ligt.'
Timmers kijkt tevreden om zich heen. 'Nu ze het wel weten, kan er gezópen worden voor Nepal!' Achter hem kiepen twee meiden een bierpitcher om boven de mond van een jongen. Het blacklight springt aan. 'Wat een enig psychedelisch effect', grinnikt Donker voor ze het feest verlaat. Uiteindelijk is er ongeveer 1500 euro bij elkaar gedronken. Ook door het Nepalese barmeisje.

Deel dit bericht: