?Eggsperts? op de bres voor haantjes

31 Oktober 2012

Biologiestudent Wouter Bruins en Leids alumnus Wil Stutterheim zijn met hun jonge biotechbedrijf ‘In Ovo’ genomineerd voor de Herman Wijffels Innovatieprijs. Met deze prijs stimuleert de Rabobank duurzame innovaties.

Jullie noemen jezelf 'The Eggsperts'?
'Ja. Wij ontwikkelen een test waarmee je het geslacht van kuikens al in het ei kunt bepalen. Op dit moment worden in de leghennensector alle eieren uitgebroed. Dat duurt 21 dagen. De pas uitgekomen kuikens komen op een lopende band terecht, waar ze één voor één worden opgepakt om het geslacht te bepalen. De haantjes zijn nutteloos.'

Wat gebeurt daar dan mee?
'Alleen al in Nederland worden elk jaar 45 miljoen kuikens gedood op de dag dat ze uit het ei komen, omdat het haantjes zijn. Ze worden vergast met CO2. Als je het geslacht van de kuikens al in het ei kunt bepalen hoeven er geen kuikens meer gedood te worden.'

Dat klinkt diervriendelijk, maar hebben de bedrijven daar ook wat aan?
'Het is efficiënt, want je hoeft minder eieren uit te broeden. Een broederij kan zo besparen op het energieverbruik en de CO2-uitstoot verminderen. Milieuorganisaties zijn enthousiast, maar voor de sector zelf is het ook financieel aantrekkelijk.'

Wat kunnen jullie winnen?
'De hoofdprijs is 50.000 euro en wordt door een vakjury toegekend. Maar er is ook een publieksprijs van 5.000 euro. Via Facebook kunnen mensen tot 14 november op ons stemmen. We kunnen het geld goed gebruiken: in 2016 willen we het doden van 100 miljoen haantjes hebben voorkomen.'

De negen andere nominaties zijn natuurlijk ook milieuvriendelijk. Waarom moeten jullie winnen?
'Ons project is niet alleen duurzaam, maar ook economisch interessant. De leghennensector bestaat uit weinig spelers en allen zijn enthousiast. Op korte termijn kunnen we een grote impact hebben. Dit probleem bestaat bovendien niet alleen in Nederland. Wereldwijd worden er jaarlijks een miljard haantjes gedood.' PM

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

31 Oktober 2012