Wetenschap
Maden
woensdag 24 oktober 2012

De menselijke afweer bestaat uit twee afdelingen. Het immuunsysteem, met zijn antilichaampjes en witte bloedcellen, werkt heel specifiek en kan je blijvend beschermen tegen ziekmakers waar je eenmaal aan bloot bent gesteld, maar het duurt even voor het op gang is gekomen. Daarnaast hebben mensen het zogeheten complementsysteem, een groep kleine eiwitjes die binden aan van alles en nog wat dat schijnbaar niet thuishoort in het lichaam. Normaal gesproken is dat een goede zaak, maar teveel complement-activatie kan weefsel beschadigen.

Leidse onderzoekers doen al jaren onderzoek naar vleesmaden, omdat die veel beter zijn in het schoonmaken van wonden. In Immunobiology beschrijven twee medewerkers van het Leidse Universitair Medisch Centrum nog een voordeel van de larfjes: ze scheiden iets uit in hun spuug of poep dat het complementsysteem remt.

Toen de onderzoekers een stofje toevoegden dat eiwitten afbreekt, remde de madenuitscheidingen het complement niet meer, dus dat 'iets' is waarschijnlijk een eiwit, maar verder is nog onduidelijk wat het is en hoe het werkt. Als die stof kan worden geïsoleerd, levert het wellicht een handig medicijn op.