Columns & opinie
Geen commentaar: Leidse dieren bedreigd
Thomas Blondeau
woensdag 24 oktober 2012
© Silas.nl

Je bent de naam studentenhuis onwaardig als er in je soos geen hond, kat of schildpad rondscharrelt. Dat is geen beest, dat is de ziel van het pand waarin je de mooiste tijd van je leven beleeft. Zo'n mascotte transcendeert de individuele verschillen, staat in een traditie, het dier lijkt op niemand maar iedereen herkent zich in het dier. Het is je totem, je essentie, je schild tegen het vergeten.

Daar ben je trots op en dus laat je het weten aan de wereld. Je geeft zo'n dier een Facebook-profiel. En zo kan iedere rechtgeaarde Leidenaar kennis maken met De Uil (in een ingewikkelde relatie met Joris), huiskat Bernhardt Birmaans (motto: The only pussy that looks better furry, via het net op zoek naar 'ladyfriends'), een zwartwit poesje genaamd Hertog Jan en zijn zonnebrillendragende soortgenoot Doed de Bruijn (open relatie).

Dankzij onze Mare-Facebookpagina werden we bevriend met Nelson van de Pijpela. Een doordachte mix van een golden retriever, labrador en zwarte herder. We leefden mee met deze lieveling van een trots Minerva-huis. We wisten wanneer hij sjans had, hoe hij erachter kwam dat hij eigenlijk zwart was, hoe hij wachtte op de uitslag van zijn soa-test. Foto's van strandwandelingen en sneeuwballengevecht toonden ons dat er ook andere dingen in het leven waren dan leenstelsels of selectie aan de poort.

En toen ging Facebook naar de beurs. Deze week werd nog bekend dat ze zo'n zestig miljoen dollar verlies hebben geleden, hoewel de omzet steeg. Om nu tegemoet te komen aan de eisen van hun investeerders, heeft de 'vrienden'-site besloten om pagina's van dieren te gaan verwijderen. In shock schreef Mare verschillende dieren aan om hun stem te laten weerklinken. Velen waren te aangedaan om te reageren maar een koene cavia, genaamd Spartacus Pigus Guineus mailde ons terug: 'De onderdrukking die als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangt, is des te dreigender gezien mijn beperkte formaat.

Waar de zwakkeren der samenleving (zoals wij neerkijken op de hamsters) moeilijk voor zichzelf kunnen opkomen, is de schrijvende media hiertoe natuurlijk een ideaal portaal. Indien het in uw macht ligt de belangen van ons te vertegenwoordigen door een gegrond halt toe te roepen aan deze discriminerende praktijken, zal ik aan uw zijde staan. Overigens heeft Facebook de ballen nog niet gehad mij te benaderen. Ik vermoed dat zij voornemens zijn mij te overlopen.'

Laat deze oproep niet in dovemansoren vallen. Afgelopen zondag werd in Gelderland een stille tocht georganiseerd voor een ongelukkig gestorven bulldog. Nu worden meerdere dieren met stilzwijgen bedreigd. Laat daarom van u horen, mail Zuckerberg, betoog, staak en bezet. Doe het voor Nelson.