Studentenleven
Eindelijk weer eens apekooien
Petra Meijer
woensdag 24 oktober 2012

'Als kind keek je er eigenlijk het hele jaar naar uit: naar de laatste gymles voor de vakantie waarin je ging apekooien. Vanavond kunnen we er nog één keer van genieten', vertelt Amanda Oudenes (22) van de Leidse Biologen Club. 'We konden het best gemakkelijk regelen', zegt Iris van der Klugt (23). 'Voor tachtig euro mochten we deze gymzaal twee uur huren. We moesten wel zelf een gecertificeerd gymleraar regelen als we de toestellen wilden gebruiken. Gelukkig hebben we Charlotte, die heeft de Academie voor Lichamelijke Opvoeding gedaan.'

Een uitgebreide uitleg over de risico's en regels voorkomt niet dat de eerste ronde chaotisch verloopt. Zo verschuilen zes studenten zich tegelijk op de trampoline. Als tikker Amanda Oudenes er aan komt breekt er paniek uit en willen ze allemaal tegelijkertijd van de trampoline op de kast. Drie mensen worden getikt, twee belanden er in de 'kolkende lavarivier'.

Over het tweede potje wordt beter nagedacht. Tikkers Bryan van Woensel (21) en Flemming Diepeveen (22) beginnen niet meteen als kip zonder kop rond te rennen, maar bespreken eerst hun tactiek. Zij staan helemaal links in de gymzaal, de andere biologen staan als bange vogeltjes allemaal aan de rechterkant. De jongens besluiten elk een kant op te gaan om de rest in te sluiten.

Even later moet de verbandtrommel er aan te pas komen. Dino Karic (20) heeft een hand vol bloed. Het blijkt een oude brandwond. 'Gelukkig niks waar wij schuldig aan zijn', zegt Van der Klugt. 'Op de posters staat ook heel groot:"meedoen op eigen risico".'

De bezorgdheid van het bestuur is niet geheel onterecht. De studenten veranderen qua gedrag spontaan in zesjarigen, maar de grote lichamen zitten soms in de weg. Tim Reijman (23) verschuilt zich achter de kast, terwijl zijn enorme haarbos er nog ruimschoots bovenuit steekt. Even later slingert hij aan vijf touwen tegelijk naar de overkant. 'Fucking kungfu style', roept iemand. Niemand begeeft zich op de hoge klimrekken. Dat was lang geleden een goede strategie, maar nu tikken de lange studenten die zo aan. 'De gymzaal leek vroeger ook veel groter', zegt Oudenes.

Het is ineens doodstil als Lars Verbakel (20) al vluchtend uit de bocht vliegt en met zijn hoofd tegen een ijzeren paal knalt. 'Hij doet het nog', roept iemand laconiek als Verbakel meteen weer opstaat.

'Hester, Hester, tik me, tik me dan', jengelt Bryan van Woensel, terwijl hij zich met gekke sprongen over de hindernissen werkt. Nog geen drie minuten later zit hij hijgend langs de kant. Hij schudt zijn hoofd. 'Ik ben nu al buiten adem. Vroeger rookten we niet, we dronken niet, en we renden de hele dag door. Nu fiets ik een kwartiertje per dag.'

Na een uur laten zelfs de meest fanatieke studenten zich op de grond vallen. 'Dit is hét moment voor nostalgie. Weten jullie nog andere leuke spelletjes?', vraagt gymleraar Charlotte Wit. 'De Coopertest', roept Hester van Willigenburg (20) enthousiast. 'Laten we Annemaria Koekoek doen', roept een ander. 'Ja, Annemaria Koekoek!' Even later blijkt dat niemand weet hoe Annemaria Koekoek gaat, en de studenten ruimen samen op. Pas als ze tussen de toestellen een vlinder ontdekken veranderen de kleine kinderen weer in biologen.