?Waar is die code? Check de manual!?

Marc de Haan

Door Petra Meijer

'Een computer is eigenlijk een heel dom ding', zegt student natuurkunde Swier Heeres (23). 'Hij kan snel rekenen, maar in feite moet je hem nog steeds alles voorkauwen.' Op hun vrije zaterdagochtend verzamelen vijftien studenten zich in de computerzaal van het Snellius voor het Leids Kampioenschap Programmeren. Het betreft de voorronde voor de BAPC (Benelux Algorithm Programming Contest). Teams van drie studenten moeten in vijf uur tijd zoveel mogelijk ingewikkelde problemen oplossen door te programmeren. 'Als we om twaalf uur starten, begint de programmeerwedstrijd ook in Utrecht, Delft, Eindhoven en Twente. De beste teams mogen door', vertelt jurylid Thomas Beuman (27).
Tot die tijd maken de teams oefenopgaven. 'Een eitje', zegt natuurkundestudent Tom Viering (21) van het team Kale Koppen niet te stoppen. 'Straks zijn ze veel moeilijker.' Rond twaalf uur neemt de spanning toe en tuurt iedereen naar de digitale klok. 'Mogen we al beginnen?', vraagt Viering nerveus. 'We hebben gelukkig maar vijf uur de tijd', schampert student sterrenkunde Paul Langelaan (24) van het team MacBook Pro. 'Ja, maar mogen we nou beginnen?', herhaalt Viering onzeker. 'Wij zijn al bijna klaar hoor', is het antwoord.
In werkelijkheid wacht MacBook Pro nog op het derde teamlid. Geheel volgens de traditie van het Leids kwartiertje komt Jacob Boon (Molecular Science and Technology, 24) even later de zaal binnen lopen, waar hij een tas vol eten en drinken tevoorschijn tovert. Terwijl de andere teams in opperste concentratie de opgaven doornemen, werkt het drietal op het gemak een warme loempia naar binnen.
Na een paar minuten heeft het team Geen Syntax de eerste opdracht goed ingeleverd en ontstaat er bij de andere teams lichte paniek. Ze verschuiven hun aandacht meteen naar de betreffende opdracht. 'Schijnbaar is die goed te doen.'
Die inschatting blijkt wat optimistisch. Twee uur later heeft het "Pino Trio" dezelfde opdracht al vijf keer ingeleverd. En vijf keer fout teruggekregen. 'Het debuggen kost veel tijd. De fout kan overal zitten', vertelt informaticastudent Sander van Rijn (21).
Volle blikjes energiedrank worden lege blikjes energiedrank. De luxaflex wordt gesloten tegen het binnendringende zonlicht. Een uur voor het einde van de wedstrijd staat Geen Syntax met zes juiste opdrachten nog steeds bovenaan.
In het laatste half uur ontstaat er chaos. 'Ik weet wat ik moet doen, ik weet wat ik moet doen. Fuckding. Werk mee. Hij doet het! Submitten gewoon. Submitten! Doe het... Fuck!' Een ander: 'De precision sukkel, zo dom. Waar is die code? Check de manual!'
Tegelijkertijd staan de MacBook Pro's resoluut op. 'Je kunt de laatste tien minuten wel gaan stressen en met dingen gaan gooien zoals zij doen', zegt Langelaan terwijl hij in de richting van de Kale Koppen knikt, 'maar wij vinden het mooi geweest. Het is tijd voor bier.' Hij kiepert de stapel opdrachtvellen in de prullenbak ('Dag bomen!') en wandelt naar de bar.
'We zijn tevreden', zegt Josse van Dobben de Bruyn (wiskunde, 22) van het winnende team Geen Synthax. De winst is geen verrassing. Vorig jaar won van Dobben de Bruyn met zijn team niet alleen de voorrondes, maar ook de BAPC. 'Je kunt er 1024 euro winnen. Twee tot de macht tien. In Leiden kregen we een flesje bier. Hopelijk hebben ze dit jaar wat beters.' In de bar neemt jurylid Beuman de opgaven door. Er klinkt applaus. Een prijs ontbreekt. De MacBook Pro's storten zich op hun zelfgebakken chocoladetaart.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Lezend de crisis uit

Gastschrijver Willem Jan Otten denkt niet dat hij iemand het vak van schrijver kan leren. …

Wetenschap

Studentenleven

Rubrieken