Kritiek op sabbatical rector

Personeelspartij roept college ter verantwoording
10 Oktober 2012

De Abvakabo/FNV-fractie in de universiteitsraad is ‘verbaasd’ over de vertrekregeling van rector magnificus Paul van der Heijden. Dat bleek tijdens de raadsvergadering maandag.

Van der Heijden vertrekt in februari 2013, behoudt zijn beloning als collegevoorzitter en gaat op een sabbatical van veertien maanden. De personeelspartij heeft vragen aan het college over de regeling gesteld. Het college wil deze laten beantwoorden door de raad van toezicht, want die heeft de regeling goedgekeurd. Maar daar neemt de partij geen genoegen mee en roept het college zelf ter verantwoording.
De lengte van de sabbatical vervult de partij 'met enige verbazing aangezien die bij ons weten niet bereikbaar is voor andere medewerkers van deze universiteit.'
De partij wil weten of het college het zich kan voorstellen dat er bij de medewerkers van de universiteit 'verontwaardiging' heerst over de hoogte van Van der Heijdens salaris en de duur van zijn sabbatical. 'Wij willen het college graag hierbij in de gelegenheid stellen deze verontwaardiging weg te nemen,' schrijft de partij.
De beloning van de rector was vorig jaar 210.677 euro, blijkt uit het jaarverslag. Hij spaarde gedurende zijn dienstverbanden bij de Universiteit van Amsterdam en Leiden veertien maanden sabbatical op. Van der Heijden blijft na zijn rectorschap als hoogleraar internationaal arbeidsrecht verbonden aan de universiteit. Hij stort zich dan weer op zijn vakgebied.
In september 2014 wordt Van der Heijden 65 jaar en gaat hij met pensioen. In april 2014 loopt de regeling af. Hij treedt dan vervroegd uit. De universiteit betaalt hem dan geen loon meer.
De partij wil ook weten of het college 'gezien de negatieve gevolgen voor de beeldvorming rond de universiteit' de regeling nog steeds gepast vindt. De gemeente Den Haag vindt bijvoorbeeld het loon van de rector en de vicecollegevoorzitter te hoog en eist 40.000 van de reeds door haar aan de universiteit versterkte subsidie terug.
Ook vraagt de partij of Van der Heijden bereid is om gedurende de tijd dat hij aan de universiteit verbonden zal zijn na zijn voorzitterschap een volle bijdrage te leveren aan het onderwijs. 'De studenten zouden met name hun voordeel kunnen doen van de door hem opgedane kennis en ervaring ten aanzien van zijn specialisme in de arbeidsverhoudingen en het arbeidsrecht.'
De Abvakabo/FNV is ook geïnteresseerd in de uitleg van de raad van toezicht over de regeling. De partij stelt dat de afspraken ongetwijfeld aan de regels voldoen, maar is wel benieuwd hoe het mogelijk is om tegelijkertijd wat betreft vergoeding een rector te hebben die op sabbatical is en één die in functie is. VB

Deel dit bericht: