Geen commentaar: Iedereen briljant

Silas.nl

Door Thomas Blondeau

Ze wordt meestal jonger geschat dan ze in werkelijkheid is. Dat komt niet alleen door haar geringe lengte. Om haar hangt een soort onbestemdheid die we meestal associëren met het einde van de puberteit.
Ze is een vriendin van me, die nog niet weet wat ze wil worden. Nee, ik doe haar geen recht aan. Ze weet het precies. Ze wil acteren. Haar hele leven al. Haar Lego-mannetjes waren haar publiek. Hele zomermiddagen zat ze binnen om zorgvuldig decors van kartonnen dozen en regenjassen te bouwen. Met iets te melancholische ogen kan ze vertellen hoe haar weinig zo lief was als de kist met oma-kleren die ze in het tuinhuisje vond. Op den duur hoefde ze ze niet eens meer aan te trekken. De nabijheid van de stoffen was al genoeg om haar verbeelding in werking te zetten.
Ze werd volwassen en afgewezen op de toneelschool. Na een jaar koffie en bier drinken met de academiestudenten, probeerde ze het opnieuw. Met het dezelfde resultaat. Een afgebroken opleiding Nederlands werd een halfslachtige studie journalistiek. Ze is nu 28, wil nog steeds actrice worden. Maar eerst maar eens afstuderen en een baan vinden. In een sector die er momenteel allesbehalve florissant bij ligt.
Onlangs werd bekend dat de Utrechtse opleiding economie met wat procedurele trucjes aankomende studenten toegang tot de studie had geweigerd. Geen selectie aan de poort dus, maar 'matchinggesprekken', de ergernis over de flutterige term laat ik graag aan u over.
Wie niet gemotiveerd overkomt tijdens het matchen, wordt met klem ontraden om te gaan studeren. Een student de deur wijzen mag (nog) niet, je kunt wel zeggen: 'Ik zou het heel erg raar vinden als ik jou volgende maand hier op de gang zou terugzien.' De meeste achttienjarigen zullen niet zo assertief zijn dat ze zullen reageren met: 'What you gonna do about it, bitch? Bleed on me?'
Wie droomt van een toekomst op het voetbalveld of de toneelplanken, moet eerst een toelatingstest afleggen. Slaag je daar niet voor, dan moet je iets anders gaan doen. Waarom mag je die eis niet stellen voor iedere universitaire opleiding? Misschien omdat een maatschappij niet hoeft en kan bestaan uit louter mensen die heel erg geschikt zijn voor een bepaald vak? Misschien omdat je niet van iedere puber kunt verwachten dat hij zijn cv al heeft opgebouwd als een afvinklijst.
Hoger onderwijs is geen verkleedkoffer waarin je van alles mag uitproberen tot eindelijk iets past. Een vaststelling die alleen maar aan evidentie wint in deze tijden van economische krimp.
Nu alleen nog maar iedereen geschikt maken voor uitmuntendheid.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Lezend de crisis uit

Gastschrijver Willem Jan Otten denkt niet dat hij iemand het vak van schrijver kan leren. …

Wetenschap

Studentenleven

Rubrieken