Nieuws
Prestatieplannen zijn ?zeer goed?
De plannen van de universiteit die zijn gekoppeld aan de prestatieafspraken met staatssecretaris Halbe Zijlstra, zijn door de commissie Van Vught, als ‘zeer goed’ bestempeld. De universiteit haalde zestien uit twintig punten op de scorekaart van Van Vught.
woensdag 26 september 2012

Zijlstra wil zeven procent van het budget voor het hoger onderwijs koppelen aan prestaties. Dat bedrag loopt uiteindelijk op tot 325 miljoen in 2015.

De universiteiten en hogescholen hebben plannen gemaakt om het rendement te verhogen, zich effectiever te profileren en meer excellent onderwijs te geven. Deze plannen zijn verzonden aan de staatssecretaris en een reviewcommissie onder voorzitterschap van de oud-voorzitter van het college van bestuur van de universiteit Twente, Frans van Vught. Ook gaat de commissie in 2015 bekijken of de instellingen zich aan de afspraken gehouden hebben. Mocht dat niet zo zijn dan worden ze gekort op de rijksbijdrage. De korting kan oplopen tot vijf procent.

De commissie heeft zich door de stapel papierwerk heen gewerkt. En nu blijkt dat alle universiteiten het groene licht krijgen. Alle universiteiten scoren 'goed' of 'zeer goed' op de lijst van Van Vught. De Universiteit van Utrecht scoort zelfs 'excellent'. De Open Universiteit leverde een notitie in waar de commissie niet veel mee aan kon vangen. Maar deze universiteit laat zich dan ook moeilijk vergelijken met reguliere universiteiten.

Van Vught heeft al duidelijk gemaakt dat alle instellingen zeker op twee punten afgerekend gaan worden. Het aantal contacturen moet bij alle instellingen opgekrikt worden naar twaalf. Ook moet het aantal studenten dat uitvalt omlaag. Zeventig procent moet de bachelor afronden, nu is dat nog zestig procent landelijk. In Leiden schommelt het percentage de laatste jaren tussen de 57 en de 62%

De commissie is tevreden over het voornemen om het aantal studenten dat deelneemt aan excellentieprogramma's flink wordt vergroot. Van zeven naar tien procent. Ook het voornemen om het aantal docenten met een basiskwalificatie onderwijs flink te verhogen, valt in goede aarde. De scherpe profilering van Leiden door te kiezen voor zes profielen en de samenwerking met Delft en Rotterdam, kan ook op bijval rekenen.VB