Burgemeester sluit Minerva

Vereniging twee weken dicht tot brandveiligheid op orde is

Marc de HaanEen bestuurslid van Minerva tijdens Leidens ontzet. Dit jaar moet de vereniging dicht blijven op 3 oktober.

Burgemeester Henri Lenferink heeft besloten om de sociëteit van studentenvereniging Minerva twee weken te sluiten. In die tijd moet het bestuur een veiligheidsplan opstellen en de brandveiligheid van het pand verbeteren.

Aanleiding is een incident in de nacht van 15 september. Toen Minerva de wisseling van het bestuur vierde, werd binnen vuurwerk afgestoken. Daarbij vlogen meubels en gordijnen in brand en zou er volgens de gemeente paniek zijn uitgebroken onder de vijfhonderd aanwezigen.

Het pand is vervolgens door de politie en brandweer ontruimd. Na afloop werd er door hen uitermate veel brandbaar materiaal aangetroffen, waaronder 27 lege spiritusflessen. Uit een inventarisatie van politie en brandweer bleek dat zich dit jaar al diverse incidenten bij Minerva hebben voorgedaan.

Burgemeester Henri Lenferink noemt de handelswijze van de studenten ‘volstrekt onverantwoord’ en vindt ‘het bestuur tekort schiet in haar taak om activiteiten veilig en verantwoord plaats te laten vinden’.

Tijdens de sluiting, die vanaf vandaag ingaat, mag het bestuur niemand binnenlaten en geen verenigingsactiviteiten organiseren. Als binnen twee weken geen goed veiligheidsplan is ingediend, zal de maatregel worden verlengd.