Nieuws
Zijlstra neemt sluiproute
Demissionair staatssecretaris Halbe Zijlstra probeert al een tijdje zijn prestatiebekostiging in het hoger onderwijs erdoor te krijgen. Dit plan houdt in dat hoger onderwijsinstellingen, die aantoonbaar goed presteren, extra financiering zouden ontvangen.
woensdag 12 september 2012

Zijlstra verwacht dat deze manier van financieren uiteindelijk de kwaliteit van het onderwijs zal verhogen. Eerder liep de prestatiebekostiging vast op een gebrek aan juridische grondslag, nu lijkt het erop dat deze toch doorgevoerd gaat worden, door middel van een 'sluiproute': de zogenoemde 'experimenteerwet'. De komende zes jaar kan zo bij wijze van experiment worden afgeweken van de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek.

Niet iedereen is het eens met de plannen. Bezwaren tegen dit experiment zijn onder andere dat op deze manier de grondwet omzeild wordt. Ook negeert de regering op deze manier een Tweede-Kamermotie tegen de invoering van de maatregel. Die invoering wordt door SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vergeleken met 'Sovjet-Unie praktijken' en VVD-er Zijlstra wordt beschuldigd van socialisme. De PvdA, CDA, SP, CU en SGP stellen vragen bij de sluiproute en betwijfelen of deze niet in strijd is met de grondwet. Zij geloven dat de vrijheid van onderwijs gevaar loopt en de maatregel een hoop bureaucratische moeilijkheden zal opleveren. Verder vragen partijen zich af, waar het geld vandaan komt. Zijlstra noemt de bekostiging 'additioneel geld', maar tegenstanders zeggen dat het erop lijkt dat het af zal gaan van het nu beschikbare budget voor hoger onderwijs.

Zijlstra wil voor 20 September van de Kamer horen of die instemt met de prestatiebekostiging. MS