Paria?s

12 September 2012

Sinds 2008 mag je in veel Nederlandse gebouwen niet meer binnen roken. In het vakblad Health & Place onderzoekt een groep Nederlandse psychologen, waaronder Leidenaars Winnie Gebhardt en Sander van der Heiden, wat rokers daarvan vinden. Voelen ze zich gestigmatiseerd omdat ze als melaatsen naar buiten worden gejaagd, of maakt het ze eigenlijk weinig uit? De onderzoekers legden bijna 1500 rokers een vragenlijst voor over roken buiten de kroeg.
Ongeveer een kwart van alle rokers heeft het idee dat voorbijgangers negatief over ze denken als ze buiten staan te roken. Driekwart dus niet; één op de tien is zelfs trots. Met name laagopgeleide rokers voelen zich zo, stelden de psychologen vast.
Dat resultaat is in zoverre opmerkelijk dat in andere landen onderzoek juist wel gevoelens van stigmatisatie laat zien. 'Roken is in Nederland nog niet zo ver gedenormaliseerd', concluderen de auteurs. Of denormalisatie wenselijk is, is nog maar de vraag: als iedereen rokers als wilskrachtloze losers ziet, gaan rokers zichzelf ook zo beschouwen, en proberen ze niet te stoppen omdat dat wilskrachtloze losers toch niet lukt.
Overheden zouden dus niet alleen rookverboden moeten opleggen, maar ook hulp moeten bieden aan rokers die willen stoppen, is de conclusie.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

12 September 2012