Nieuws
Leerpillen geen hit
Het gebruik van middelen om de studieprestaties te verbeteren lijkt mee te vallen in Nederland. De meeste studenten laten het bij koffie en vitaminepillen.
woensdag 12 september 2012

Nederlandse studenten zijn behoorlijk terughoudend in het gebruik van middelen om hun leerprestaties te verbeteren. De Radboud Universiteit en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) deden een onderzoek onder 1500 studenten, en daaruit kwam dat slechts 1,7 procent van hen wel eens Ritalin gebruikt om beter te studeren, of bètablokkers om rustiger te worden bij presentaties. Nog geen vier procent greep wel eens naar de leerpilletjes van de smartshop. Ter vergelijking: Amerikaanse onderzoeken wijzen erop dat in dat land zeven procent van de studenten wel eens Ritalin, Adderall of Provigil inzet voor betere studieresultaten.

Die pillen zijn in Nederland alleen verkrijgbaar op recept, en dat is niet zonder reden: ze zijn chemisch verwant aan drugs als speed en crystal meth, en kunnen bij hoge doses hersenschade veroorzaken. Vooral bij studenten: als de hersenen nog niet volgroeid zijn, zijn ze extra kwetsbaar. De Nijmegenaren pleiten dan ook voor een campagne die medicijngebruikers erop wijst dat ze hun Ritalinnetjes niet door moeten verkopen.

Toch zien de onderzoekers ook voordelen in van leer- en concentratiepillen. Als de risico's via wetgeving in de dammen zijn, valt er in klaslokalen en het verkeer mogelijk een hoop te winnen. 'Beleidsopties zijn niet gelimiteerd tot regulering, maar zeker ook op het herkennen van kansen en het zorg dragen voor veilig en verantwoord gebruik', zo valt na te lezen in het rapport Presteren onder Drugs. BB