Columns & opinie
Brieven: Tentamenboete
woensdag 12 september 2012

Wie zich te laat inschrijft voor tentamens bij de juridische faculteit, betaalt een stevige rekening: dertig euro als je je minder dan tien dagen voor het tentamen aanmeldt, en 75 euro als je dat minder dan drie dagen van tevoren doet. 'Absurd', aldus studentenpartijen SGL en BeP in de universiteitsraad (Mare 1).

De nu bekritiseerde regeling geldt sinds oktober 2011. De argeloze lezer vraagt zich dan ook af: waar komt nu opeens de verontwaardiging vandaan?

Destijds gold bij Rechten dat je überhaupt niet kon meedoen aan een tentamen, als je te laat was met opgeven. Dat was wel erg streng, aldus de studentengeleding in de faculteitsraad. Zij bepleitte dat studenten zich tot kort voor het tentamen moesten kunnen aanmelden. De voor de hand liggende tegenwerping dat een soepele regeling zou leiden tot een lakse houding bij het inschrijven, pareerden de studenten door een 'boete' van 100 euro voor te stellen. De examencommissie, die vervolgens de nieuwe regeling ontwierp, bracht dit terug tot maximaal 75 euro. Daarmee stemde, in september 2011, de faculteitsraad in. En in de praktijk? In het eerste semester van vorig jaar zijn 208 'boetes' opgelegd, op een geschat totaal van – schrik niet – 18.000 tentamens. In het tweede semester ging het om 276 'boetes', op een vergelijkbaar totaal. Het gaat dus om 1 tot 1,5 procent van alle tentamens. In de helft van deze gevallen ging het om een bedrag van dertig euro.

Destijds is afgesproken dat we de nieuwe regeling na een jaar zouden evalueren. Dat zullen we binnenkort dus doen. Maar ik heb zelf in elk geval geen klachten gehoord. Dat ligt ook voor de hand. Ruim 98 procent van de studenten slaagt er gewoon in zich op tijd aan te melden. En degenen die vandaag een 'boete' betalen, beseffen – als ze niet te kort van memorie zijn – dat ze vorig jaar helemaal geen tentamen hadden mogen afleggen.

Rick Lawson, Decaan Faculteit der Rechtsgeleerdheid