Vast tarief voor meewegen studieschuld

5 September 2012

Vanaf uiterlijk 1 april 2013 gaan banken en verzekeraars bij het meewegen van een studieschuld bij een hypotheekaanvraag een uniforme berekening hanteren.

Dat zijn de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), het Verbond van Verzekeraars en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) overeengekomen. Hypotheekverstrekkers gaan in de toekomst uit van aan de studieschuld verbonden maandelijkse financiële lasten van 0,75 procent van de oorspronkelijke lening. Dit percentage benadert de werkelijke maandelijkse lasten. Wordt de studieschuld voor een deel vroegtijdig afgelost, dan kan de aanbieder dit bovendien meenemen in de berekening.
Tot nu toe konden aanbieders zelf bepalen hoe zwaar studieschulden werden meegewogen bij het bepalen van de leencapaciteit. Zij berekenden soms zwaardere lasten van de studieschuld dan de werkelijke maandelijkse lasten, waardoor oud-studenten een minder hoge hypotheek konden krijgen. PM

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

5 September 2012