'Tentamenboete is absurd'

Studentenpartijen klagen
5 September 2012

De studentenpartijen SGL en BeP vinden de kosten voor het laat inschrijven voor tentamens bij rechten ‘disproportioneel.’ Zeker in verhouding met de tarieven die andere faculteiten rekenen.

De partijen stelde er vorige week tijdens de universiteitsraad vragen over aan het college van bestuur.
De boete, zoals de partijen het inschrijfgeld noemen, bedraagt bij een inschrijving van tien dagen voor het tentamen 30 euro. Dat bedrag loopt op naar 75 euro als een student drie dagen voor een tentamen alsnog wil meedoen. Een absurde sanctie vinden de partijen.
Bij de faculteiten Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen worden veel lagere bedragen gerekend, aldus de partijen. De opleiding wijsbegeerte rekent bijvoorbeeld 10 of 20 euro administratiekosten. Bij FSW staat op laat inschrijven een boete van 20 euro.
'Bijkomend probleem is dat in Usis het niet mogelijk is om voor studenten om meteen bij het begin van vak zich in te schrijven voor het tentamen', zei Roel Glasbeek van BeP. 'In het oude systeem kon dat wel. Studenten vergeten hierdoor zich in te schrijven en worden meteen gestraft.'
Vice-rector magnificus Simone Buitendijk vond het rechteninschrijfgeld een 'fors bedrag, maar geen absurde sanctie. Met name bij grote opleidingen als rechten is het belangrijk om te weten hoeveel studenten er tentamen komen doen. Er moet wel voldoende ruimte worden geregeld. Het is belangrijk dat studenten zich realiseren dat zij zich op tijd inschrijven. Anders kan een faculteit niet plannen.'
Glasbeek: 'Ik blijf van mening dat de boete disproportioneel is. Wat extra stoeltjes en tafeltjes bijplaatsen is nauwelijks een inspanning. Het verklaart het hoge bedrag niet.'
'Het bedrag is belachelijk hoog', zei Anne-Marie Leichsenring van de SGL. 'Zeker omdat het natuurlijk wel voorkomt dat studenten zich nog voor meerdere tentamens moeten inschrijven. Dan loopt het wel erg op.' Ook wilden de partijen weten waarom de bedragen zo uiteen lopen en of deze niet meer gelijk kunnen worden getrokken. Het college wijdde de uiteenlopende tarieven aan het verschil in grootte van opleidingen. 'Het zijn zeker geen uit de lucht gegrepen getallen', aldus Buitendijk.VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

5 September 2012