Stress bij spoed

Verpleegkundigen op de Spoedeisende Hulp-afdeling van een ziekenhuis doen loodzwaar werk, en als een patiënt met spoed hulp nodig heeft, loopt het lang niet altijd goed af met hem of haar. Er zijn dan ook meerdere onderzoeken die laten zien dat SEH-verplegers bovengemiddeld vaak lijden aan een posttraumatische stressstoornis.Leidse psychologen deden onderzoek naar 248 spoeddienst-verplegers in diverse Belgische ziekenhuizen. 87 Procent van de ondervraagden gaf aan het afgelopen half jaar een traumatische gebeurtenis mee te hebben gemaakt. Met name het overlijden van kinderen of baby’s valt zwaar. 8,5 procent van de ondervraagden voldeed aan de criteria voor posttraumatische stressstoornis, en meer dan een kwart was ernstig vermoeid.De manier waarop verplegers omgaan met traumatische ervaringen lijkt veel uit te maken voor hoeveel last ze daar later van krijgen. Het zou ziekenhuisbestuurders dan ook sieren als ze hun personeel goed om leren gaan met de ellende van de spoedkamer, stellen de onderzoekers in het International Journal of Nursing Studies.

Deel dit bericht: