Rol

Elke cel van uw lichaam bevat uw DNA. Best wel veel DNA zelfs: helemaal uitgerold zou het bijna twee meter lang zijn. Om in een klein celletje te passen, moet het dus worden opgerold. Dat gebeurt langs zogeheten histonen, als het ware ‘klosjes’ van eiwit. De volgorde van het DNA bepaalt hoe het erfelijk materiaal precies om de klosjes rolt, stelden Leidse en Nijmeegse onderzoekers vast. De Leidse natuurkundigen Thijn van der Heijden en Joke van Vugt zijn de hoofdauteurs. Hun publicatie in het gezaghebbende tijdschrift PNAS komt erop neer dat tweeletterige combinaties van de DNA-bouwstenen makkelijker of moeilijker kunnen buigen. Dat duwt bepaalde combinaties eerder de binnen- of buitenbocht op. De wetenschappers ontwikkelden een model dat kan voorspellen hoe het DNA om de histonen gekronkeld zou zijn.

Deel dit bericht: