Hoe zeg je 'gratis' in het Nederlands?

Taco van der Eb

Door Marleen van Wesel

‘We komen eigenlijk vooral voor de fietsverkoop’, vertelt Christin Motsche (23) uit Duitsland. Met haar groepsgenoten, ongeveer vijftien andere studenten uit Zuid-Korea, Wit-Rusland, Taiwan, Hongarije, Italië en China bezoekt ze het Universitair Sportcentrum als onderdeel van het tweedaagse introductieprogramma voor internationale studenten, afgelopen donderdag en vrijdag. Meer dan de fietsverkoop is er drie kwartier na aanvang nog niet echt te beleven op het ‘Sports Centre Festival’. Motsche: ‘Nou ja, er zijn ook stroopwafels. Maar die hebben we nu al zó vaak gehad.’ En zelfs de fietsverkoop valt tegen. ‘Volgens de aankondiging zouden alle fietsen tussen de dertig en zeventig euro zijn. Misschien is die ene fiets van dertig euro al verkocht, want alle wrakken die hier staan kosten zeventig euro.’ Wanneer alle verkoopformulieren tot wanhoop van de fietsverkoper door een windvlaag het voetbalveld opwaaien, kunnen Motsche en haar groepsgenoten een grijns dan ook niet onderdrukken. Ze beginnen allemaal aan de opleiding Asian Studies. Minuk Nam (26), een elegante Zuid-Koreaanse studente die de hele middag een imposante verzameling tassen meezeult, koos voor Leiden omdat de opleiding er hoog staat aangeschreven. ‘Er zijn vrij veel afstudeerrichtingen mogelijk.’ David Colozza (23) uit Italië vult aan: ‘Leiden ligt voor mij bijna om de hoek, dankzij RyanAir. Vanuit Florence, waar ik vandaan kom, ben je er per vliegtuig even snel als per trein in Rome of Milaan, waar ik ook had kunnen studeren. En iedereen spreekt Engels, zelfs de buschauffeurs en de kassameisjes.’ Een eerste les volgt al binnen vijf minuten, tijdens een mini-taalcursus. ‘Fluent Dutch in 10 minutes’, belooft een bordje boven het kraampje. ‘Pff, hoe zeg je moeilijk in het Nederlands?’ zucht Abby Huang (23) uit Taiwan. De les is bijzonder effectief, want na tien minuten kan ze zich inderdaad voorstellen en tot tien tellen én wil ze graag weten wat het Nederlandse woord voor gratis is. Omdat de taaldocent intussen een ander groepje helpt, leert Colozza haar de zojuist geleerde zinnetjes meteen even in het Italiaans. De spoedcursus is geinig, maar het introductieprogramma voor internationale studenten bruist wel wat minder dan de El Cid. ‘We hebben verder vooral serieuze dingen gedaan, zoals luisteren naar introductietoespraken’, vertelt Nam. ‘Er schijnt ook een speurtocht geweest te zijn gisteravond, maar omdat het keihard regende, hebben we met ons groepje een pub bezocht.’Na de lunch, een wokmaaltijd geserveerd met eetstokjes, volgt een Tai Chi-les. In een van de tassen van Nam blijkt een complete sportoutfit te zitten, die ze razendsnel wisselt met haar rok en torenhoge hakken. De Chinese Helln (25) voelt zich ondanks de Aziatische elementen van de introductie nog wat minder thuis in Leiden. ‘De communicatie, ook over oppervlakkige zaken, is hier zo anders dan in China. Het was eigenlijk niet mijn eigen keuze om hierheen te komen. Mijn ouders vonden dat ik een jaar in Nederland moest studeren omdat dat goed was voor mijn carrière’, vertelt ze na enige aarzeling tussen twee happen van een stroopwafel. ‘Alleen die koeken, die bevallen me wel.’

Deel dit bericht: