?Er zijn overal regeltjes voor?

Maurits Bredius (21), tweedejaars geschiedenis

Taco van der Eb

Huis: Huize Emma, Rapenburg 117a
Bewoners: 8 (Minerva)
Grootte: 7 m2 (foto in fusie)
Huur: 265 euro per maand

Je bent ruim twee meter lang en je kamer is 7m2. Is dat niet wat klein?
‘Je moet alles goed indelen, maar ik ben tevreden. Ik heb een normaal bed in plaats van zo’n vervelende hoogslaper en een prachtig uitzicht. Bovendien zitten we meestal in de fusie.’

Het ziet er best netjes uit.
‘Eén keer per week komt Hassan. En als huisjongste moest ik altijd de tafel afnemen en de vuilniszak verwisselen. Nu we twee nieuwe sjaarzen hebben, is dat gelukkig voorbij.‘De afwas doen we om de beurt. Wie een vuil glas tegenkomt, zet het als bewijsstuk op de ijskast. Degene die de afwas gedaan heeft, krijgt dan strafafwas en moet opnieuw afwassen. Door deze regel doet iedereen zijn best.’

Hebben jullie huisrituelen?
‘Overal zijn regeltjes voor. Elke middag lunchen we samen, in je bed blijven rotten is geen optie. Bij de delicatessenwinkel en slager Piet bestellen we zo’n vijf producten. Meestal zijn er ook tosti’s. Als je vraagt of je tosti al klaar is, mag hij vanaf dat moment nog dertig seconden in het tosti-ijzer liggen. Niemand wil een aangebrande tosti, dus meestal zijn ze nog half rauw.
‘Ook het Leidse waterspel is berucht. Binnen wordt de deur dichtgedaan en gooien ze bakken water over de mensen buiten. Afgelopen jaar werd ik met een vriend buitengesloten. We lieten het er niet bij zitten en gingen naar de L’Espérance. Daar maakten we een foto van ons met een biertje en vroegen via de huis-Whatsapp of de rest er ook eentje kwam drinken. Vervolgens zijn we via de Keizerstraat omgelopen. Toen mijn huisgenoten richting de L’Espérance vertrokken, gingen wij snel naar binnen en waren de rollen omgedraaid. Uiteindelijk verlies je zulke geintjes altijd. Een bak water over een zesdejaars heen kieperen, dat doe je niet.’

Wat is het meest bizarre wat je hier overkomen is?
‘In de El Cid zaten we hier met wat scholieren toen onze ruit werd ingetrapt. We gingen er achteraan en vonden iemand hijgend in een doodlopend steegje. Helaas wisten we niet zeker of hij de dader was. Ondertussen had de politie mijn huisgenoot opgepakt, omdat ook hij aan het signalement voldeed.’
Wat hangt er allemaal aan de muur?‘Veel opgezette dieren. Sommigen zijn al veertig jaar oud, anderen meer recent, omdat één van mijn huisgenoten jaagt. Ook de dode huisparkiet Tweety hangt aan de muur. We hebben nu twee nieuwe.’

Door Petra Meijer

Deel dit bericht: