Diabetes

Het cytomegalovirus (CMV) had altijd een onschuldige reputatie. Gezonde mensen merken het meestal nauwelijks als ze besmet raken. Wel is het zo dat het virus daarna nog jarenlang latent aanwezig kan blijven. Blijkbaar doet het nog meer: in Immunity and Ageing staat een Leids-Duitse publicatie die suggereert dat er een verband is tussen infectie met CMV en type 2 diabetes, ook wel ouderdomssuiker genaamd. Eerste auteur is Sijia Chen van het Leidse Universitair Medisch Centrum.Het onderzoek is uitgevoerd onder zeshonderd deelnemers aan het grootschalige Leidse onderzoek naar langlevende mensen; ze waren allemaal ouder dan 85 jaar. Dat betekent dat ze andere risicofactoren voor diabetes – overgewicht is de belangrijkste – al hebben overleeft, zodat de gevolgen van een virale infectie duidelijker naar voren komen. Hoe het virus precies de kans op suikerziekte vergroot is nog onduidelijk. Misschien infecteert het de alvleeskliercellen die insuline produceren, misschien verstoort het het immuunsysteem op een manier die diabetes in de hand werkt. Voorlopig is het eerste doel van de onderzoekers om hetzelfde verband aan te tonen in een wat jongere populatie.

Deel dit bericht: