Vliegende Hollander

Sam Frank (21), eerstejaars rechtenstudent, werd in zijn zeilklassement wereldkampioen bij een race op Texel, en derde bij de grootste catamaranrace ter wereld, de Ronde om Texel. Daarnaast studeert hij rechten en gaat hij na de zomer in Hongkong werken als piloot.

Wanneer begon je met zeilen?
‘Toen ik zes was. Mijn ouders hebben een klein jachtje en we gingen altijd op zeilvakantie. Ze wilden graag dat ik mee kon komen op de boot. Dat is dus volledig uit de hand gelopen. Rond mijn achtste ben ik mijn eerste wedstrijden gaan zeilen, toen ik veertien was deed ik mee aan mijn eerste EK. Zeilen heeft altijd op nummer één gestaan. Ik zeil op semi-professioneel niveau, maar verdien er niet mijn geld mee.’

Nu ben je wereldkampioen.
‘Vorig jaar ben ik met mijn Team Boskalis Nederlands kampioen geworden voor mijn type boot, de Nacra 20. In datzelfde jaar zijn we ook Argentijns kampioen en Engels kampioen geworden. De wereldtitel voor mijn boot, de Nacra Infusion, was toevallig vlak voor de Ronde om Texel, in de Zwitserleven Zeilweek 2012. Daar werd ik met mijn teamgenoot eerste.’

En die Ronde om Texel?
‘Het is de grootste catamaranrace ter wereld. Je start met ongeveer 400 boten en je vaart dan een rondje om het eiland. We hadden niet zo’n hele goede start dit jaar dus in de algemene race zijn we derde geworden.’

Ondertussen ben je ook piloot?
‘Ik ben in 2008 begonnen met de KLM Flight Academy, en heb die in 2010 afgerond. Omdat de economie nu niet heel goed is en er weinig banen zijn ben ik op een wachtlijst geplaatst. Nu wacht ik tot ik kan beginnen bij KLM.’

Ook studeer je rechten in Leiden.
‘Ik wilde altijd al gaan studeren maar het kwam er nooit van. En ik ben het gaan doen om niet stil te zitten, want het kan zomaar nog twee jaar duren voordat ik bij KLM een baan kan krijgen. Ik heb mijn propedeuse bijna afgerond, nog één tentamen en dan ga ik eind juli naar Hongkong. Ik heb namelijk een baan aangeboden gekregen bij Cathay Pacific, een grote Aziatische luchtvaartmaatschappij. Dat is zo’n grote kans, die sla je niet af.’

En je zeilteam en je studie dan?
‘Mijn studie zet ik een jaar stop. Ik richt me het komende jaar eerst volledig op vliegen. Daarna ga ik mijn rechtenstudie in deeltijd volgen. Mijn tentamens kom ik in Nederland maken, de rest doe ik daar. Mijn zeilteam zal een ander maatje moeten vinden.’

Kun je in Hongkong niet zeilen?
‘Ja, daar hebben ze ook wel een grote zeilwereld. Ik heb trouwens al aanbiedingen gehad om daar in een team te komen zeilen. Dat zou wel gaaf zijn als ik voor China of Hongkong uit kan komen.’ JL

Deel dit bericht: