Studeren met een bijsluiter

‘Scholieren worden nu vals voorgelicht’
20 Juni 2012

Als het aan demissionair staatssecretaris Halbe Zijlstra ligt, moeten alle studies in 2014 een bijsluiter hebben.

Afgelopen zaterdag presenteerden de hogescholen Windesheim, HAN, Hanze Hogeschool Groningen, en Saxion hun studiebijsluiters. Daarin kunnen aankomende studenten lezen wat ze kunnen verwachten van hun opleidingen daar.
De bijsluiters moeten ze helpen om een objectief en duidelijk beeld van hun opleiding te krijgen.
VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas juichte de invoering toe, al zou ze nog grondiger en vooral nog meer bijsluiters willen zien. Die moeten in haar ogen aangeven hoe tevreden studenten zijn over hun opleiding, hoeveel lesuren de opleiding geeft, en hoe makkelijk afgestudeerden werk vinden.
'Scholieren worden nu vals voorgelicht met glimmende folders waar alleen maar leuke dingen in staan', stelde Lucas in de Telegraaf. 'Ik ben blij dat deze hbo's al zijn begonnen met de bijsluiter, maar de lat moet hoger. Ook voor de staatssecretaris, want hij moet de universiteiten tot actie manen.'
Dat heeft de staatssecretaris gedaan: dinsdag verklaarde Halbe Zijlstra in de Tweede Kamer dat alle studies in 2014 vergelijkbaar voorlichtingsmateriaal moeten hebben, en dat hij ze anders zal dwingen.
'In 2014 moet de voorlichting beter zijn', legt Zijlstra's woordvoerder Job Slok uit. 'Studenten moeten vooral vergelijkbaar voorlichtingsmateriaal hebben, zodat ze studies beter naast elkaar kunnen leggen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een bijsluiter, maar het moet in elk geval gebeuren.'
Wat er precies in die voorlichting moet staan is onduidelijk. Studententevredenheid? En wie gaat die meten, en hoe? Binnen veel studies verschilt de baankans dramatisch per afstudeerrichting; hoe geef je dat weer? Tellen gezamenlijke Skype-sessies als contactuur? Slok: 'Het initiatief ligt nu vooral bij de instellingen; zij zijn nu aan zet. De informatie moet natuurlijk wel een goed beeld geven van wat er te verwachten valt. Als dat niet gebeurt, wordt het opgelegd.'BB

Deel dit bericht: