NS bewaart gegevens van studenten te lang

20 Juni 2012

De NS moet een dwangsom van 125.000 euro aan het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) betalen voor het te lang bewaren van reisgegevens van studenten met een ov-chipkaart.

Saillant detail was dat de boete in de publiciteit kwam door een luidruchtig telefoongesprek dat de baas van de privacywaakhond, Jacob Kohnstamm, hield in de trein.
Kohnstamm hing in een eerste-klas-coupé aan de lijn met een medewerker van de NS. De twee waren aan het overleggen wat er precies naar buiten gebracht zou worden over de boete. Het gesprek werd opgepikt en gepubliceerd.
Het CBP is al sinds 2010 bezig met een onderzoek naar de vervoersbedrijven die reisgegevens bewaren. Deze gegevens worden vaak te lang bewaard en er is geen sprake van verantwoord beleid voor bewaartermijnen. Er moeten voorzieningen worden getroffen om onnodige gegevensverwerkingen en misbruik te voorkomen, onder meer door gegevens te verwijderen zodra zij niet meer nodig zijn voor het gestelde doel, vindt het college
Het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB, het Rotterdamse vervoerbedrijf RET, de NS en kaartuitgever Trans Link Systems zegden na rapportage van het CBP toe nieuwe bewaartermijnen te gaan hanteren.
Het college spoorde de bedrijven nog een beetje aan door dwangsommen op te leggen als de nieuwe regelingen niet op tijd werden ingevoerd.
Het college concludeerde in mei van dit jaar dat NS de gegevens niet heeft vernietigd. De vervoerder verklaarde de reisgegevens te anonimiseren. 'Maar het bleek dat reizigers desalniettemin (in)direct konden worden geïdentificeerd. Hierdoor is het mogelijk reisgedrag voor langere tijd te volgen', schrijft het college. Het CPB besloot dan ook de dwangsom te innen.
De NS heeft het CBP inmiddels laten weten dat het bedrijf alsnog de uiterste bewaartermijn heeft ingevoerd en alle reisgegevens ouder dan 24 maanden heeft vernietigd. Ook is de dwangsom betaald.
De NS werd ook achter de vodden gezeten door het college over de gebrekkige informatie aan studenten over het in- en uitchecken met de chipkaart. Ook daar hing een dwangsom aan vast. Het CBP concludeert echter dat 'de NS de studenten binnen de gestelde termijn alsnog goed heeft geïnformeerd.'VB

Deel dit bericht: