Kamerprijs stijgt, of toch niet?

20 Juni 2012

Volgens verhuurbemiddelaar Kamernet.nl steeg de gemiddelde prijs van een particuliere studentenwoning afgelopen jaar met 12,5 procent. Volgens het kabinet zijn de cijfers van de website echter niet Volgens verhuurbemiddelaar Kamernet.nl steeg de gemiddelde prijs van een particuliere studentenwoning afgelopen jaar met 12,5 procent. Volgens het kabinet zijn de cijfers van de website echter niet representatief.representatief.

Studenten betaalden volgens de site begin 2011 nog gemiddeld 358 euro per maand voor een kamer. Dit jaar was dat gemiddeld 403 euro. Omgerekend naar prijs per vierkante meter daalde de prijs wel licht. De gemiddelde afmetingen stegen met ruim achttien procent naar 21,58 vierkante meter. Zo bekeken daalde de prijs per vierkante meter met vijf procent naar 18,86 euro.
De GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer is geschrokken van de Kamernet cijfers en wilde tijdens het vragenuurtje weten hoe het kabinet er voor gaat zorgen dat kamers betaalbaar blijven. 'Op kamers gaan is alleen nog weggelegd voor studenten met rijke ouders', stelde GroenLinks Kamerlid Linda Voortman. Zij vroeg ook of deze stijging wel legaal was.
Volgens minister Gerd Leers van Integratie, die namens de minister van Binnenlandse Zaken in ging op de cijfers van Kamernet, valt het allemaal wel mee met de stijging.
Het gaat volgens de minister niet om een 'landelijke beeld'. En de stijging betreft alleen woningen die aangeboden worden op de website.
Ook is de prijsstijging legaal, vindt Leers. 'De gemiddelde oppervlakte per studentenkamer is toegenomen en bovendien mag bij een nieuwe huurder de huurprijs omhoog. Vorig jaar mocht de huurprijs met 1,3 procent stijgen. Als de kamer van huurder wisselt, geldt dat percentage niet.
Studenten die vinden dat ze te veel betalen, moeten maar naar de huurcommmissie stappen, vindt het kabinet.VB

Deel dit bericht: