Nieuws
Nederlandse wiskunde hoopt op geld
Wiskundig toponderzoek in Nederland verdient een hogere financiering. Een van de aanleidingen voor het verzoek is de recente bloei in de Nederlandse wiskunde.
woensdag 13 juni 2012

Dat staat in het advies Masterplan Toekomst Wiskunde 2.0, dat vorige week door het Platform Wiskunde Nederland (PWN) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) werd aangeboden aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

In de laatste vijf jaar is het aantal eerstejaarsstudenten verdrievoudigd tot ongeveer vijfhonderd, terwijl de staf zich nauwelijks heeft uitgebreid. De schrijvers hopen op een duurzame financiering voor wiskundig onderzoek en een verhoging van het NWO-budget. Op termijn zal het bij elkaar gaan om 21,5 miljoen euro. Wiskunde is volgens het adviesrapport immers onontbeerlijk voor iedere technologische ontwikkeling. 'De realisatie van deze aanbevelingen zal tevens een flinke impuls geven aan de impact van wiskunde in de maatschappij,' is dan ook te lezen.

Remco van het Hofstad, hoogleraar aan de TU Eindhoven en voorzitter van het Masterplan, is benieuwd hoeveel het ministerie uiteindelijk overheeft voor de wiskunde. 'Vooralsnog ontvangen de wiskundeclusters een overgangssubsidie van NWO, maar die stopt in de loop van 2013. Ook voor de Universiteit Leiden is dit een belangrijke zaak. Leiden is namelijk sterk vertegenwoordigd in de clusters en heeft behoorlijk geprofiteerd van de financiering die er tot nu toe was. Maar ook andere sectoren, zoals natuurkunde, biologie en scheikunde, zijn gevraagd om zo'n plan te maken. We wachten de ontwikkelingen in de politiek tot Prinsjesdag af, maar we zijn ervan overtuigd dat we een sterk plan hebben.' MvW