Verliefd op Schweini

Hoe de Leidse student Oranje eert. Voetbal kijken bij Minerva, de Pelibar, Huize Mummiezicht, en De Witte Raaf

Taco van der Eb

De Witte Raaf (Papengracht): In de tuin is een ware tv-arena opgetrokken. Onder een oranje zeil verrijzen tribunes. 'De constructie wordt elk toernooi wat hoger', zegt Bart Koot, die bewegingstechnologie studeert aan de Hogeschool in Den Haag. 'Er zijn nu vier etages. Bij het WK was dat er eentje minder.'
Een gigantische Sony televisie, 'gekocht voor het WK,' staat naast een op twee koelkasten geplaatst kleiner broertje van Philips, 'aangeschaft voor het EK.' Geschiedenisstudent Kian Danaie: 'We hebben gaten geboord in zo'n honderd bierkratten, die met ijzerdraad aan elkaar vastgemaakt en vervolgens gemonteerd op pallets. Daar staan tien banken op.' Koot: 'We zijn in ieder geval een hoop statiegeld kwijt.'

Hij is met de camper van zijn ouders oude banken op gaan halen. Wat de Augustijnen na het EK met al die meubels gaan doen, is nog niet duidelijk. 'We kijken of we er een paar binnen kwijt kunnen, anders wordt het een vuurtje.'
Naast de tribunes staat een bar die verdacht veel lijkt op een doel. Danaie: 'Komt van het hockeyveld, hebben we bij een of andere club met een Griekse naam opgepikt.'
In de kruising van de goal hangt een kleine tv. 'Dan hoef je ook als je bier haalt, niets te missen', aldus Koot. 'Dat was in ieder geval het idee. Maar in de praktijk gebruiken we de koelkasten onder de Philips.'
Boven de schermen is op twee enorme witte stukken stof waar het speelschema is uitgetekend. Student Engels, Marleen Kramer, nam kleurstiften ter hand en maakte zestien vlaggen.'Het is mijn laatste kunstje voor het huis. Ik verhuis binnenkort naar Den Haag.
'Het schema moeten we wel bijhouden. Dus ik ga op lapjes de vlaggetjes van landen tekenen die doorgaan, die plakken we dan op de grote doeken.' Voorlopig blijft Kramer dus nog wel even kleuren. VB

Pelibar, onderin de Pelikaanhof

Echt súperdruk was het er niet. 'Maar wel gezellig', vond barvoorzitster Mariëtte Prinsen. 'Tot Denemarken de wedstrijd won dan.' Tussen het grotendeels oranje gekleurde gezelschap was ook een student aangeschoven met rood-witte vlaggetjes op zijn wangen. 'Een Deen. We ontdekten hem pas aan het einde van de avond. Maar hij is de avond ongeschonden doorgekomen hoor. Op onze vertoning van de WK-finale twee jaar geleden waren een hoop Spanjaarden afgekomen, dat was zuurder. En we hopen woensdagavond stiekem op niet al te veel Duitsers. Maar dit is de finale nog niet, dus we blijven aardig tegen iedereen.' Er wonen behoorlijk wat internationale studenten in de Pelikaanhof. Alle EK-wedstrijden zijn daarom op groot scherm te volgen. Voor de wedstrijden waarin Nederland en andere prominente landen spelen, worden zelfs twee schermen uitgerold. Het feest in de Pelibar duurt dus ook voort als het Nederlandse elftal na dit weekend onverhoopt al terugkeert.

Bitterballen mogen de barbestuurders niet serveren, vanwege het ontbreken van een volledige horecavergunning. 'Maar er wordt des te meer bier gedronken. Nederland-Denemarken vormde het hoogtepunt in onze bieromzet van 2012 tot nu toe.' MVW

Huize Mummiezicht in de Houtstraat

'Als Nederland een slecht toernooi speelt, zijn we de lul,' zegt Quint en rechtenstudent Vincent Heerink. 'Dan worden we daar de komende jaren steeds aan herinnerd.' Een muur van de fusie van, is oranje geschilderd.

'We hebben de verf 'el cheapo' gekocht bij een winkel aan de Hooigracht, zegt huisgenote Anne Veenman, Augustijn en geschiedenisstudent.
Een andere muur in de fusie is rood-wit-blauw geworden. 'Ok, het is een beetje de vlag van Luxemburg geworden. Het blauw had wat donkerder gemoeten.'
Later op de avond zal het huis tijdens Duitsland-Portugal een paar uur omgedoopt worden tot
'Holzstrasse drei'. Psychologiestudente en Augusteijn, Natalie Schneider (in het witte shirt op de foto), kijkt er al naar uit.
Ze heeft een Duitse vader en een Nederlandse moeder. Haar loyaliteit ligt echter bij 'Die Mannschaft'. Schneider draagt zelfs het welbekende witte voetbalshirt dat als een rode lap werkt op de Oranjesupporters. Op haar rug prijkt boven het nummer negen de naam Schneider.
'Ik gun Nederland best de overwinning in deze wedstrijd', zegt ze. 'Maar ik heb geen affectie voor het team. Het Duitse elftal speelt gewoon beter en mooier voetbal.'
'Ga dan weg', joelen de andere Quinten en Augustijnen. Maar een deel van hen moet toegeven dat de Duitsers de laatste jaren beter spelen dan Oranje.
Schneider: 'Daar komt nog bij dat ik verliefd ben op Bastian Schweinsteiger.' Ze moet nog een uur wachten voordat ze Schweini aan het werk kan zien.
'Kiezen voor het juiste team, dat is gewoon kennis van het spelletje hebben,' zegt ze pesterig als het steeds wanhopiger wordende Oranje spartelt tegen de Denen.
'Jij hebt natuurlijk liever een Bratwurst in je klauwen', zegt Heerink, als Schneider een kroket pakt. Duitsland en Oranje staan op voet van oorlog in een Leidse fusie.
Maar na de verloren wedstrijd wordt er meteen een wiedergutmachungsschnitzel gebakken. Heerink krijgt een troostende knuffel van de Duitse nummer negen. VB

Minerva

Onder een joekel van een wit tentzeil dat in de hoek van de soos gespannen is, zitten ruim 200 in oranje uitgedoste Minervanen op een grote tribune te kijken hoe Denemarken het Nederlands elftal genadeloos in de pan hakt. De meisjes dragen Bavaria-jurkjes, de jongens Hema-hoedjes.  ‘Wat een kutbeeld!’ roept een lid. Shirts met ‘Jup Holland Jup’ lopen voorbij. Op de tergende momenten dat Oranje doet alsof het een doelpunt probeert te maken, staan de fanatieke leden met de handen in het haar. Discussies over overtredingen zijn niet van de lucht. ‘Ja, maar dit was in het zestienmetergebied, en net negeerde de scheids ook al die andere overtreding van de Denen!’ ‘Waarom krijgen we geen hoekschop!?’ Nog voordat de scheids heeft afgefloten verlaten de eerste verslagen leden de tribune. De aansluitende barbecue moet het doen zonder zomerse temperaturen, zonder zon en zonder overwinning. JL > Voor meer Oranje gevoel, zie pagina 9